Știri Externe

DE CITIT: Papa Francis laudă Ungaria pentru măsurile sale pro-familie și respinge uniunea de gen!

DE CITIT: Papa Francis laudă Ungaria pentru măsurile sale pro-familie și respinge uniunea de gen!

De la Budapesta, Pontiful îndeamnă Europa să-și „recupereze sufletul”, să abandoneze ideologia și să se trezească în privința războiului. Apoi alege țara care-l găzduiește, Ungaria, drept „pod”.

O călătorie pentru a ajuta Europa să-și găsească sufletul. 

Papa Francis decide să abordeze una dintre temele care îi sunt cele mai apropiate inimii, deriva morală a continentului care ar trebui să fie memoria lumii, tocmai la Budapesta, orașul „istoriei, podurilor și sfinților” care îl îmbrățișează în cele trei zile de vizită pastorală în Ungaria. 

„Vin ca un pelerin și un prieten”, începe Pontiful în formă după eșecurile de dinainte de Paște. 

A fost întâmpinat de președintele Republicii, Katalin Novak, iar în fosta mănăstire carmelită (azi Palazzo Sandor) a petrecut mult timp cu Viktor Orbán și membrii familiei sale. 

Face asta ca și cum ar marca detașarea strategică dintre haina albă și diktat-ul Bruxelles-ului față de o țară care, pentru Vatican, rămâne o piatră de temelie a catolicismului.

Sfântul Părinte observă podurile peste Dunăre și le indică unei Europe „făcute să creeze punți între popoare, care are nevoie de contribuția tuturor fără a diminua unicitatea nimănui”. 

Diferențele, suveranitățile, identitățile pentru Francis sunt valori nenegociabile, iar discursul său în opt limbi are drept destinatar palatul de la Bruxelles, Ursula von der Leyen și birocrații ei, angajați să demonteze caracterul sacral al popoarelor Europei șurub cu șurub pentru a-l înlocui cu mercantilism, nihilism, fatuitatea modei Europei. 

Papa se gândește la un continent „care nu este ostatic al partidelor, căzând pradă populismelor autoreferențiale”, aici o aluzie pentru Orbán, ”dar nici nu se transformă într-o realitate fluidă, dacă nu gazoasă, într-un fel de supranaționalism abstract, uitând de viața popoarelor”, iar aici palma este pentru Parlamentul European.

„Europa nu mai este memoria umanității, ci pare să fi regresat la un fel de infantilism războinic”, își amintește el cu amărăciune. 

Pasajul este puternic, conceptul niciodată declarat cu această forță lexicală are ca efect (cine știe) să zdruncine conformismul politic și mediatic progresist

Francis vorbește puterilor constrângerii externe, acelor entități lichide care pretind că direcționează politicile occidentale prin aplatizarea lor pe dorințele elitelor californiene

De asemenea, avertizează și acronime militare, economice și financiare precum NATO, BCE, Forumul Economic Mondial, Banca Mondială, care anulează individul în numele unor interese superioare.

El face acest lucru denunțând „calea nefastă a colonizărilor ideologice, care elimină diferențele, ca în cazul așa-zisei culturi de gen, sau plasează conceptele reductive ale libertății înaintea realității vieții, de exemplu prin lăudarea ca o cucerire a unui drept la avort fătă sens, care este întotdeauna o înfrângere tragică”.

Francis laudă politicile maghiare în favoarea natalității în fața unui Orbán foarte liniștit. 

Apoi tună: ”Este esenţial să redescoperim sufletul european”. 

Și subliniază că:

„visul este de a construi o Europă centrată pe persoană și pe popoare, în care să existe politici eficiente pentru natalitatea și familie, atent urmărite în această țară, în care diferitele națiuni sunt o familie în care creșterea și singularitatea fiecăruia”. 

Pontiful crede că „în construcția acestei Europe credința creștină este de ajutor și Ungaria poate acționa ca o punte. 

Cel mai faimos pod din Budapesta, cel al Lanțurilor, ne ajută să ne imaginăm o Europă formată din multe inele mari diferite, care își găsesc soliditatea formând legături solide”.

Astfel, Ungaria, descrisă drept o „democrație” abandonată de Bruxelles-ul secular și curcubeic, găsește compensații neașteptate în cuvintele Papei. 

Apoi este infantilismul de război, acolo trebuie să ne întoarcem, și acolo se conturează o palmă în narațiunea unui război fără ieșire

Francis reînvie tema lenei Occidentului în urmărirea drumului păcii în Ucraina

„Unde sunt eforturile creative de pace pentru a ieși din război? Unde sunt?".

Întrebări de granit pe care le pune celor de la Bruxelles știind că acolo sus flutură cozi de paie. 

Chiar și amintindu-și trecutul sângeros, Sfântul Părinte arată o povestire foarte diferită față de vulgata socialistă înrădăcinată pe continent. 

Vorbind despre suferința maghiară, el amintește „violența și opresiunea provocate de dictaturile naziste și comuniste. Cum să uităm 1956?”

Nazist și comunist, aceeași linie, aceeași propoziție, aceeași intonație. Sunt așteptate leșinuri ale cronicarilor „democrați sinceri”.

Cel al Budapestei, sau „al Europei care și-a pierdut sufletul”, este un discurs sortit să rămână în anale istoriei. 

Nu are puterea evocatoare a celei de la Regensburg pronunțate de Papa Benedict al XVI-lea dar marchează o cotitură profundă, nevoia de a readuce Biserica în centrul orașului. 

În Ungaria este încă acolo. Din acest motiv, evocându-l pe Sfântul Ștefan (primul rege al Ungariei), Papa nu uită învățătura lui:

„Recunoașteți-vă unii pe alții ca fii iubiți ai Tatălui și iubiți-vă pe fiecare ca pe un frate”. Acum se referă la primirea dincolo de ziduri, dincolo de neîncredere.

Din nou fără alibi; pentru Francis, Europa trebuie să acționeze. 

„Este o temă care trebuie abordată împreună, ca comunitate. Este urgent, ca și Europa, să lucrăm în mod sigur și legal în fața unei provocări epocale care nu poate fi stăvită prin respingere, ci trebuie salutată pentru a se pregăti pentru un viitor care, dacă nu va fi împreună, nu va fi”. 

De la Bruxelles, un paradis al supranaționalismului abstract și al „așa-zisei” culturi de gen, vine tăcerea surzilor.

Sursa: laverita.info

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).