În ultimele ore, scandalul de mită din Qatar a lovit Uniunea Europeană. În prezent, justiția belgiană investighează cel puțin 16 persoane, inclusiv deputați europeni și foști deputați europeni, precum și mai mulți asistenți, legați în principal de grupul Socialiștilor și Democraților (S&D).
Ieri după-amiază arestarea fostului europarlamentar al Partidului Democrat, Antonio Panzeri, a directorului ONG-ului No Peace Without Justice, Nicolò Figà-Talamanca, a vicepreședintelui Adunării Legislative Comunitare, Eva Kaili, și a partenerului ei Francesco Giorgi a fost validat.
Aceștia sunt acuzați de conspirație, corupție, complice și spălare de bani. De fapt, aceștia și-ar fi folosit rolul în Parlamentul European pentru a promova, în schimbul mitei, presupusele îmbunătățiri ale drepturilor omului implementate de Doha și pentru a-și curăța imaginea în fața lumii.
Acest lucru ar fi dus la o serie de deschideri la adresa emiratului, cum ar fi sprijinul pentru liberalizarea vizelor sau decizia de a nu condamna Qatar pentru gestionarea cupei mondiale de fotbal.
Un management obscur, alcătuit din imixtiune în atribuirea sediului și încălcarea drepturilor omului. Europarlamentarul de stânga, Manon Aubry, a cerut în repetate rânduri Adunării să adopte o rezoluție de condamnare a Qatarului.
După refuzurile inițiale, votul public privind adăugarea rezoluției privind Qatarul pe ordinea de zi a avut loc pe 21 noiembrie.
Amendamentul a fost adoptat cu doar 16 voturi (181 pentru, 165 împotrivă și 32 abțineri), aproape toți membrii grupului socialist, inclusiv Eva Kaili, fiind aliniați de partea nu.
De remarcat este și votul nefavorabil al lui Marc Tarabella, un deputat socialist ale cărui laptopuri au fost confiscate ieri în urma percheziției în biroul său.
Poziția luată în timpul votului a făcut furori în rândul persoanelor din interior, dar nu este surprinzătoare în lumina investigațiilor recente.
La data de 1 decembrie, Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European a decis cu privire la negocierile de liberalizare a vizelor UE pentru Oman, Kuweit și Qatar.
La întâlnire s-au alăturat și Eva Kaili și Marc Tarabella, deși nu fac parte din Comisie.
O prezență care în orice caz nu a influențat rezultatul votului (42 de voturi pentru măsura și 15 împotrivă) dar care poate fi explicată prin prisma celorlalți invitați prezenți în sală, adică diplomații țărilor implicate în procedura de scutire de viză.
Strategie pentru a fi remarcat? Deocamdată conspirație asupra căreia doar rezultatul investigațiilor ne va putea lămuri.
Ceea ce a apărut pentru moment din Qatargate a avut totuși un ecou evident în politica italiană, mai ales în rândurile unei stângi stânjenite care apără drepturile pe hârtie, dar apoi se trezește adesea să se împace cu realitatea.
Luca Visentini, șeful Confederației Sindicatelor Europene (CES) timp de unsprezece ani și ales secretar general al Confederației Sindicale Internaționale (confederația mondială a sindicatelor) în noiembrie anul trecut, este în prezent „liber”.
În schimb, după o tăcere de două zile, s-a decis să-l expulzeze dintre membrii săi pe Panzeri, care a ținut acasă 500.000 de euro cash și se află acum în arest, la fel ca și soția și fiica sa.
Panzeri a fost co-președintele comisiei parlamentare mixte UE-Maroc și președintele „Delegației Maghreb” a Parlamentului European, o parte interesată foarte validă, cel puțin pe hârtie.
Timp de șapte ani a fost în miza OLAF, biroul antifraudă care supraveghează bugetul UE. Într-un raport transmis Parlamentului European, instituția a contestat utilizarea nelegitimă a resurselor economice aferente indemnizației de asistență parlamentară de către fostul europarlamentar.
În 2019, Panzeri a fondat apoi Fight Impunity, un ONG angajat în apărarea drepturilor omului care a ajuns în cazanul investigațiilor.
În așteptarea ca investigațiile din Qatargate să își urmeze cursul, a început vânătoarea de dovezi economice, inclusiv conturile offshore ale subiecților implicați.
Eva Kaili, după ce a fost suspendată de președintele Parlamentului European Roberta Metsola, și-a văzut bunurile înghețate în Grecia în urma unei decizii a autorităților din Atena.
Cu câteva ore mai devreme, tatăl fostului vicepreședinte, de acum, a fost prins cu un cărucior plin cu bancnote în timp ce părăsea un hotel de lux din Bruxelles.
Valoarea totală a sechestrului s-ar ridica la 750 mii euro, 600 mii în valiză și 150 mii în locuința grecească.
De foarte mult timp am atras atenția asupra corupției la nivel înalt chiar la Bruxelles, erau prea evidente anumite manevre.
În sfârșit, încep să iasă la lumină jucurile de culise, pe bani grei cum era de așteptat, ale unor aleși ai celei mai importante instituții Europene!
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu