Protejarea industriei cărnii de alternativele vegetale, acesta este în esență scopul unei propuneri de lege italiene.
Prezentată în Comisia de Agricultură din Cameră de unii deputați ai majorității guvernamentale (aparținând partidului Lega Nord), propunerea ar dori să interzică referirea la denumirile folosite în mod tradițional pentru carne sau la produsele pe bază de carne în cazul în care produsele în cauză sunt la bază vegetale.
Motivul? Așa cum se precizează la articolul 1 din proiectul de lege, acesta ar fi:
„protejarea patrimoniului zootehnic național, recunoscându-i înalta valoare culturală, socio-economică și de mediu, precum și sprijinul adecvat pentru punerea lui în valoare, asigurând în același timp un nivel ridicat de protecție a sănătății umane și interesele consumatorilor dar și dreptul acestora la informare”.
Termeni precum „bresaola di seitan” sau „friptură de tofu” ar fi, prin urmare, interziși, iar scopul ar fi mai presus de toate de a proteja industria cărnii, care se pare că ar fi amenințată de avansul opțiunilor vegetale.
Difuzarea unor denumiri precum cele amintite, de fapt citim în partea de text care ilustrează propunerea, ar face evident un „fenomen pe cât de nepotrivit, pe atât de răspândit”, adică acela de „utilizare a denumirilor de vânzare asociate tradițional cu carnea, să-i exploateze notorietatea și analogiile pe care aceasta le trezește în mintea consumatorului”, ceea ce conform acestei narațiuni ar constitui o pagubă nedreptă industriei cărnii și nu numai.
Pornind de la „anumite concepte” care ar fi „strâns legate de producția de animale”, precum „protecția mediului și a peisajului”, și mergând până la a face un apel la „recunoașterea echitabilă și respectarea muncii companiilor noastre” , există mai multe motive care urmăresc să justifice interdicția!
Potrivit semnatarilor, dacă nu ar fi introdusă această prevedere, ar putea, de fapt, să-i determine pe consumatori să „credă în mod eronat că aceste produse pe bază vegetală sunt înlocuitori echivalenți pentru produsele pe bază de carne”.
Motive care însă, după cum a subliniat asociația Esse Animali, nu rezistă unei analize atente a faptelor și dezvăluie, într-adevăr, simplul obiectiv de a ajuta industria cărnii.
Motivații care au determinat Asociația nu doar să lanseze o petiție menită să „oprească cenzura produselor vegetale”, care a fost semnată deja de peste 26 de mii de oameni, ci și să promoveze o scrisoare, semnată de peste 30 de asociații ale societății civile europene și reprezentând consumatorii și companiile implicate în producția de proteine vegetale, adresate Comisiei de Agricultură și grupurilor parlamentare, cărora li se cere să discute proiectul de lege pentru a evidenția toate punctele critice.
Este pentru a doua oară în câteva zile când majoritatea guvernului italian ia poziții care coincid cu cerințele industriei cărnii.
Într-adevăr, la Bruxelles, Italia a votat împotriva noului regulament european care limitează agricultura intensivă.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu