Știri Externe

BOOM: Germania se confruntă cu cea mai mare GREVĂ a transporturilor din ultimii treizeci de ani

BOOM: Germania se confruntă cu cea mai mare GREVĂ a transporturilor din ultimii treizeci de ani

Una dintre cele mai mari greve de transport din ultimii 30 de ani a avut loc luni în Germania!

Scopul grevei este de a obține o ajustare a salariilor la inflație

Aceasta este cea mai mare tulburare din sectorul transporturilor din 1992, organizată de cel de-al doilea sindicat german, Ver.di, care reprezintă peste 2,5 milioane de muncitori și de sindicatul Evg pentru autobuze și tramvai care a definit greva de luni drept o „grevă de avertisment” (Warnstreik):

de fapt, luni după-amiază, la Potsdam a început cea de-a treia rundă de negocieri pentru reînnoirea contractelor sectoriale, iar cele două acronime au cerut, respectiv, o creștere a salariului cu 10%, egală cu 500 de euro în plus, și de 650 de euro pe lună, egal cu aproximativ 12% mai mult.

Greva i-a avut pe germanii obișnuiți ca principală țintă de protest, deoarece de aceștia din urmă depind în mare măsură lucrătorii din transportul public. 

În acest sens, ministrul de Interne, Nancy Faeser, a reamintit în timpul negocierilor de la Potsdam că salariile funcționarilor publici sunt plătite cu impozite și, în consecință, cei care cer prea mult îi defavorizează pe contribuabilii care plătesc. 

O încercare prost ascunsă de a înstrăina simpatia cetățenilor de protestul funcționarilor publici. 

Declarația ministrului vine la doar câteva zile după cea a ministrului de Finanțe Christian Lindner, potrivit căruia “ploaia” de ajutoare cu care nemții s-au obișnuit mai întâi din cauza pandemiei și apoi din cauza costului ridicat al energiei s-a încheiat și a sosit momentul să strângem cureaua. 

Un avertisment respins de muncitorii germani care pretind că își revendică drepturile: inflația, de fapt, în primele două luni ale anului 2023 a crescut până la 8,7%, erodând puterea de cumpărare a lucrătorilor și a categoriilor de venituri mici-medii, confirmând, de asemenea, inutilitatea deciziei BCE de a crește ratele dobânzilor pentru a limita costul vieții.

Greva zborurilor de luni 27 martie a implicat cel puțin 380.000 de pasageri!

În timp ce aeroportul BER a funcționat regulat, aeroporturile din Frankfurt, München, Hamburg, Hanovra au rămas închise și chiar gara din Berlin a fost complet pustie. 

În același timp, peste 30.000 de feroviari au oprit trenuri de scurtă și lungă distanță ale Deutsche Bahn, inclusiv rețelele locale

Potrivit unui sondaj, 55% dintre germani susțin manifestanții și, de fapt, au existat cazuri de solidaritate și sprijin din partea unor cetățeni care au suferit personal consecințele grevei.

În gara aproape pustie Ostkreuz din Berlin, de exemplu, cineva le-a mulțumit feroviarilor pentru „bătălia pentru muncă” împărtășită în mod ideal.

Sindicatele s-au declarat deja mulțumite de rezultatele obținute:

«am adus acasă primul rezultat fundamental. Datorită amplorii grevei, angajatorii și-au dat seama fără echivoc că angajații sunt de partea noastră în număr extrem de mare. 

Asta pentru că în sectorul public sunt zdrobiți de greutatea creșterilor de energie electrică, gaze și alimente devenite nesustenabile. 

Și asta implică pe toată lumea, până la categoriile de venituri medii”, a spus Frank Werneke, liderul Ver.di. 

Din baricada opusă însă, numărul unu al Patronatului (Bda) a spus că a patra economie globală nu ar trebui să se oprească dacă șoferii se opresc, invitând guvernul să evite „cu orice preț un scenariu în stil francez”.

Unele dintre cele mai importante țări ale UE din punct de vedere economic, precum Franța și Germania, sunt traversate de tulburări de muncă majore în lupta împotriva politicilor de austeritate ale guvernelor și a măsurilor insuficiente care vizează combaterea costului vieții. 

Acest lucru evidențiază diferențele cu cea care este a treia economie europeană ca mărime, Italia, unde, pe de altă parte, nu se menționează greve sau manifestații împotriva inflației. 

Cu sindicatele confederale care anunță doar inițiative sectoriale sporadice, alimentând ideea de fațadă și o opoziție complet ineficientă.

În Germania, pe de altă parte, conflictul sindical este cel mai dur din ultimii treizeci de ani și dacă cineva crede că situația poate fi rezolvată printr-un compromis între muncitori și organismele publice, sindicatele par dispuse să meargă până la capăt pentru a obține majorarea solicitată, deși greva nu este de așteptat să continue în perioada Paștelui. 

Între timp, însă, politica are probleme și a fost nevoit să convoace încă un summit de coaliție pentru a soluționa diferențele dintre Verzi și liberali, în special în chestiuni energetice, suspendat după câteva ore și amânat pentru o dată viitoare. 

Un climat general de instabilitate, incertitudine și frustrare al clasei muncitoare zguduie așadar inima Europei.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).