Ministerul Sănătății din Italia trebuie să furnizeze date cu privire la decesele survenite în rândul subiecților supuși vaccinării anti-Covid: așa se reiese din sentința nr.12013 din 17 iulie 2023 a TAR Lazio, care acceptă contestația prezentată de un avocat și care a obligat guvernul să-i trimită practic toate datele solicitate.
Judecătorii, de fapt, au solicitat Ministerului să furnizeze lista celor care au fost vaccinați în perioada indicată de reclamant (27 decembrie 2020 - 26 decembrie 2021), raportând data nașterii acestora, cea în care s-au vaccinat, doza administrată și data decesului, dacă este cazul, în decurs de 2 săptămâni de la injectare.
Avocatul, de fapt, ceruse să știe numărul subiecților „care au decedat în termen de 14 zile de la administrarea primei doze”, cu precizarea că doresc să primească date referitoare la decesele survenite „din orice motiv, nu neapărat imputabil administrării vaccinului”.
Ministerul hotărâse însă să nu-l mulțumească, invocând o presupusă, și evident deloc veridică, lipsă a informațiilor invocate.
Teza instituțională, de fapt, a fost demontată prompt de judecători, care au demonstrat cum Ministerul este în mod obligatoriu în posesia datelor solicitate.
Pentru a înțelege mai bine povestea, este însă necesar să o reluăm cronologic.
Totul începe la 16 iunie 2022, când avocatul prezintă Ministerului o cerere de acces civic, cerând să cunoască numărul subiecților care au decedat în condițiile menționate mai sus, cu motivarea că datele „ar fi fundamentale (dacă se vor face trimiteri încrucișate cu alte date statistice) pentru a evalua mai bine evenimentele adverse care pot apărea în urma vaccinării”.
Ministerul, însă, pe 6 iulie a declarat următoarele:
„competența este a Agenției Italiene pentru Medicamente (AIFA)”, căreia i-a înaintat cererea.
Păcat că AIFA, precum și Institutul Național de Statistică (ISTAT) și Istituto Superiore della Sanità (ISS), se declară că „nu dețin astfel de date”, acesta din urmă indicând în mod expres Ministerul Sănătății drept „organ competent să ofere feedback adecvat”.
Avocatul a formulat apoi o nouă cerere de acces civic generalizat la 29 noiembrie 2022 privind, în esență, aceleași cereri, iar abia la 23 ianuarie 2023 Ministerul Sănătății și-a transmis răspunsul, precizând că nu a contestat „dreptul recurentului”. să acceseze informațiile solicitate” dar să nu fie „în posesia unor astfel de date”.
Un răspuns care devine subiectul contestației și care este considerat inacceptabil de către TAR, care după cum era de așteptat a demontat teza instituțională.
Va fi suficient să menționăm Registrul Național al Vaccinelor (ANV), înființat și guvernat prin Decretul Ministerului Sănătății din 17 septembrie 2018, care se pare că conține datele solicitate.
„Anexa A la decretul menționat anterior indică datele stocate în baza de date”, se citește în sentință, care precizează cum sunt exact „data nașterii”, „data morții”, „vaccinarea”, „doza de vaccinare” iar și „data executării” acestuia.
Teza ministerială, bazată pe lipsa deținerii datelor, nu pare așadar veridică, dar pentru a înlătura orice îndoială ulterioară, judecătorii fac și o precizare suplimentară.
„Articolul 3 din Decretul legislativ nr. 2 din 14.01.2021 prevede în mod expres includerea în baza de date ANV a datelor referitoare la administrarea în masă a vaccinurilor anti-Covid-19, actualizate zilnic”!
De fapt, acest lucru a fost afirmat de judecători, demonstrând astfel fără echivoc că datele vaccinurilor Covid sunt în mâna Ministerului.
„Este, așadar, evident că Ministerul deține următoarele date”, adaugă apoi judecătorii, precizând că, prin urmare, trebuie „să se opună” ministerul, care va trebui să „transmite solicitantului o copie a documentelor solicitate” în termen de „30 de zile de la comunicarea prezentei hotărâri”.
Toate cu doar două limitări: necomunicarea elementelor referitoare la datele personale ale subiecților vaccinați și a datelor de vârstă medie a acestora, fiind aceleași „supuse definitiv reelaborării” și în consecință mai greu de obținut.
Cu excepția acestui ultim punct însă, recursul a fost admis în totalitate, cu refuzul ministerial anulat si cu instituția care este obligată să furnizeze informațiile.
Ministerul a devenit, așadar, protagonistul unei atitudini oarecum misterioase și nemotivate, care nu poate să nu genereze îndoieli și nedumeriri cu privire la opera sa enigmatică.
------------
Oare ce au de ascuns de nu pot furniza nici măcar organelor de cercetare ale statului italian aceste date?
Adaugă comentariu