Apărarea naturală a celor care au avut Covid-19 încă se dovedește a fi pregătită să facă față din nou virusului la doi ani de la infecție.
Dovadă în acest sens este studiul realizat de cercetătorii de la spitalul Legnano și publicat, după ce a fost supus evaluării inter pares, în revista științifică Plos One.
Grupul de cercetători a fost condus de Antonino Mazzone, șeful Departamentului Ariei Medicale al ASST Ovest Milanese.
Acesta din urmă a spus:
„Nu a existat nicio lucrare medicală bazată pe dovezi care să arate că vaccinarea celor care s-au recuperat de la infecție le-ar aduce beneficii.
În ciuda acestui fapt, chiar mergând împotriva principiilor lui Galileo, politica a adoptat împotriva științei vaccinarea tuturor”.
Studiul arată că protecția celor vindecați vine din anticorpi, dar mai ales din celulele T de memorie: „soldați” ai sistemului imunitar care, chiar și pe termen lung, sunt capabili să recunoască Sars-CoV-2, ghidând și menținând un răspunsul antiviral „fără diferențe semnificative” față de cei vaccinați.
Cercetarea grupului lui Mazzone, primii semnatari Arianna Gatti și Gaetano Zizzo, a implicat 22 de convalescenți târzii (persoane nevaccinate recuperate după o infecție documentată cu până la 2 ani mai devreme) și 13 asimptomatici complet vaccinați timp de cel puțin 4 luni.
Cercetare arată că cei nevaccinati și cei vaccinați au același răspuns imun.
Ratele de reactivitate a celulelor T și pozitivitatea anticorpilor nu diferă semnificativ de cele observate la cei vaccinați, confirmând și extinzând dovezile recente conform cărora „răspunsurile celulelor T” sunt „la fel de ridicate după infecție sau vaccinare”.
Din acest motiv, „a trebuit să așteptăm să îi vaccinăm pe cei care au avut deja infecția”, a spus Mazzone, care a adăugat:
„lecția pentru viitor este că vaccinarea trebuie să fie țintită. Primum non nocere ”.
Rezultatele cercetării ar putea deschide un nou sezon de studii capabile să influențeze cursul justiției și deci al proceselor legate de discriminarea celor care au ales să nu respecte obligația de vaccinare.
Surse:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0285728
Adaugă comentariu