„Piața Kurakhove din Donețk este încă un masacru de civili, sunt 8 morți și cel puțin 5 răniți, dar obuzele de artilerie rusă au aterizat și în stațiile de autobuz din centrul orașului”.
Așa începe corespondentul Rosanna Fabrizi de la Odesa pentru TG3 într-un raport din 7 decembrie. Referindu-se la o sursă exclusiv ucraineană și la imagini din Ukainska Pravda, potrivit corespondentului RAI, armata rusă ar fi bombardat orașul Kurakhove, lovind și în zona stadionului „Donbass Arena” și a Pieței Acoperite.
Această reconstrucție a fost dezmințită de rușii care au lansat pe rețelele de socializare videoclipul atentatului din cartierul Voroșilovski din Donețk, care arată cum au fost lansate atacurile de către naționaliștii ucraineni.
Televiziunea RAI a folosit imaginile cu bombardamentul ucrainean al pieței Donețk pentru a însoți rapoartele care denunță bombardarea rusă a teritoriului aflat sub controlul Kievului, inversând dinamica și punând astfel vina pe armata rusă.
BBC a folosit în mod similar imagini cu o clădire din Donețk lovită de ucraineni și le-a dat drept imagini cu Ucraina bombardată de ruși, după cum a raportat corespondentul RT Roman Kosarev.
Canalul War Fakes, a demascat și propaganda ucraineană, care a lansat imaginile și filmulețele pe Telegram în care este analizată dinamica evenimentului și se subliniază absurditatea conform căreia armata rusă ar trebui să bombardeze teritoriile anexate în urma referendumului.
Jurnalista Maria Pirogova, deputat al Consiliului Popular al autoproclamatei Republici Donețk, și-a pierdut viața și ea în bombardamentul din Ucraina.
Pirogova fusese sancționată de Ucraina și unele țări occidentale. Ofițerul Forțelor Armate ale Ucrainei Anatoly Ștefan a comentat știrea pe rețelele de socializare: „Bună Mașa. Oficial demobilizat”.
Pentru încă o știre falsă, Giorgio Bianchi se opune serviciului public italian de la Visione TV: corespondentul RAI, acuză, că ar fi propus imaginile bombardării ucrainene asupra țintelor civile, pretinzându-le drept ruși.
Vittorio Rangeloni, în schimb, se afla la mică distanță, așa că a reușit să ajungă imediat în zonele afectate: «De zece zile, relatează pe canalul său Telegram, lansatoarele de rachete ucrainene „Grad”, în „rafale” de 6 - 10 rachete de fiecare dată, distrug un oraș ucigând civili fără nici un sens, și, ca de obicei, lumea este întoarsă, insensibilă la teroarea arătată de Kiev”.
Jurnalismul italian nu este nou în acest gen de fals, iar lanțul dezinformării este lung!
Pe 16 martie, ziarul La Stampa a folosit o fotografie, în acest caz în afara contextului, care arăta un bărbat în vârstă disperat acoperindu-și fața cu mâinile.
În jurul lui o întindere de cadavre stricate: brațe mutilate, membre dezmembrate, țipete de durere. Împușcătura ne-a făcut să se gândească la consecințele unui atac rusesc asupra Ucrainei, pentru că în coloanele de pe copertă erau menționate Lvov şi Kiev.
Titlul care însoțea fotografia era: „Măcelul”. În jurul acelei fotografii s-au reamintit articole despre „traumele copiilor care fugeau din Lviv”, despre modul în care Kievul se pregătea de „asaltul final” al rușilor, despre strategia lui Biden, despre reacțiile Occidentului sau faptele anti-Putin a jurnalistei la Moscova.
Prin urmare, este ușor de dedus din prima pagină a ziarului din Torino că, cadavrele din imagine erau persoane de naționalitate ucraineană care au fost victime ale bombardamentelor rusești.
Totuși, nu a fost așa. Acea imagine dramatică nu fusese imortalizată la Kiev sau Lviv, ci la Donețk, iar acele cadavre stricate de pe pământ erau cadavrele a 23 de civili vorbitori de limbă rusă, căzuți sub schijele unei rachete Tochka-U care s-a prăbușit pe străzile centrale ale orașului.
Din nou, imaginile și oroarea războiului cu sens unic au fost exploatate pentru a-l face pe cititor să creadă că a fost un masacru suferit de civilii ucraineni.
Nu era o știre falsă din punct de vedere tehnic, ci o formă de mistificare care, prin puterea evocatoare a imaginilor, dorea să „orienteze” oamenii să îmbrățișeze o versiune falsificată a realității.
Încă un caz, dar nu ultimul, pentru a înșela cititorii și adevărul.
Nu cred că trebuie să mai adaugăm nimic la aceste mărturii ale unor jurnaliști, ca să realizăm că după pandemie, și manipularea din acea vreme, am trecut la alt nivel, în cazul acestui conflict armat!
Sursa: lindependente.online
https://visionetv.it/la-rai-spaccia-bombardamenti-ucraini-su-donetsk-per-russi/
Adaugă comentariu