Război Ucraina

Putin revine pentru a vorbi națiunii: principalele pasaje ale discursului. Se extinde războiul?

Putin revine pentru a vorbi națiunii: principalele pasaje ale discursului. Se extinde războiul?

Într-un discurs de două ore rostit astăzi la Adunarea Federală de la Moscova, președintele rus Vladimir Putin și-a reiterat intenția de a continua ofensiva în Ucraina până la atingerea obiectivelor sale.

Ultimul discurs privind starea națiunii a avut loc în 2021, în timp ce în 2022 a fost omis din cauza izbucnirii războiului.

În discursul său în fața camerelor adunate, liderul a spus că Rusia spera într-o soluție pașnică pentru a evita conflictul din Ucraina, dar Occidentul a jucat „cu cărți false” pentru a înșela Moscova.

Din acest motiv, Putin a anunțat „suspendarea” (dar nu și retragerea) tratatului START privind reducerea armelor nucleare încheiat cu Statele Unite.

Casa Albă a definit discursul lui Putin drept „absurd”, conform căruia NATO se pregătește „pentru un nou război”.

Președintele rus a explicat că operațiunile militare din Ucraina începute în urmă cu un an au fost motivate de faptul că aceasta din urmă dorea să „dobândească arme nucleare”.

„Nu aveam nici o îndoială că în februarie aveau pregătite operațiuni punitive în Donbass, unde deja au efectuat bombardamente, iar acest lucru era în contradicție cu rezoluția ONU”.

Începutul războiului ar fi, așadar, atribuit ucrainenilor, a declarat Putin, care ar fi avut intenția de a ataca nu doar Donbasul, ci și Crimeea.

„Ei au început războiul, folosim forța pentru a-l opri”, a spus el.

La aceasta se adaugă intenția Occidentului de a „conduce Rusia către o înfrângere strategică”, pentru a „ne elimina pentru totdeauna”.

„Nu își dau seama că însăși existența Rusiei este în joc”, a spus Putin, adăugând că „Occidentul a pregătit Ucraina pentru un război major și astăzi îl recunoaște”, cheltuind (și continuă să cheltuiască) miliarde de dolari în ajutor militar.

Occidentalilor „nu le pasă de nimic și sunt gata să folosească pe oricine” pentru a lovi Rusia, a spus liderul, denunțând sprijinul statelor occidentale pentru milițiile naziste ucrainene.

„Cu cât folosesc mai multe sisteme cu rază lungă de acțiune, așa că cu cât ajung mai multe arme cu rază lungă de acțiune în Ucraina, cu atât vom fi forțați să respingem amenințarea de la granițele noastre, este clar și firesc”.

Putin a declarat apoi că „forța nucleară de descurajare” a țării este echipată „90% cu arme avansate: un nivel care ar trebui extins la întreaga armată”.

Aplicarea START, tratatul de reducere a armelor nucleare semnat cu Statele Unite, va fi „suspendată”, dar nu retrasă, a anunțat președintele, invitând Ministerul Apărării și compania Rosatom să fie pregătite să efectueze teste asupra armelor nucleare.

„Nu le vom folosi niciodată mai întâi, dar dacă Statele Unite o fac, trebuie să fim pregătiți. Nimeni nu trebuie să-și facă iluzii: paritatea strategică nu trebuie ruptă”.

Ținând cont de acest lucru, Putin a subliniat că nu este „în război cu poporul Ucrainei”, care „sunt ostatici regimului nazist de la Kiev și sponsorilor acestuia, care au ocupat cu adevărat acea țară din punct de vedere politic, militar și economic”.

Referitor la regiunile anexate Donețk, Lugansk, Cherson și Zaporizhzhia, președintele rus a precizat că:

„sunt sub sprijinul nostru direct și vreau să spun că acum suntem alături de voi, vom face totul pentru a ne asigura că pacea revine în aceste noi teritorii, redresarea situației sociale și economice pentru a reporni afacerile și lucrul, și vom construi drumuri moderne ca în Crimeea”.

Cu referire la sancțiunile impuse de Occident Rusiei, liderul a comentat că singurul efect a fost acela de a provoca „creșterea prețurilor și pierderea locurilor de muncă! Sunt victimele propriilor decizii și cetățenii știu asta”.

Sancțiunile anti-ruse sunt doar un mijloc, în timp ce scopul este, așa cum declară înșiși liderii occidentali, citez direct: „A face cetățenii noștri să sufere”.

Cam așa sunt umaniștii, vor să facă oamenii să sufere pentru a ne destabiliza societatea din interior. Dar calculele lor nu au dat rezultate bune.

Pentru a face față sancțiunilor, Federația Rusă a alocat mai mult de un trilion de ruble, procurate cu o contribuție puternică din partea pieței, în timp ce economia rusă „a depășit toate riscurile”.

„Vom extinde cooperarea economică cu alte țări și vom construi noi coridoare logistice. Datorită balanței de plăți bune a Rusiei, nu trebuie să ne închinăm și să cerșim bani în străinătate”, a spus liderul.

Pentru oligarhii ruși care au pierdut bunuri și capital pentru că au fost înghețați de Occident, Putin a declarat că „niciunuia dintre cetățenii de rând nu-i pare rău”, îndemnând miliardarii să nu „cerșească” Occidentului să-și recupereze banii.

„Nu investiți în străinătate, ci în Rusia. Statul și societatea vă vor sprijini”.

Apoi, referindu-se direct la Italia, Putin a declarat că:

„Rusia știe să fie prietenă și să se țină de cuvânt, așa cum demonstrează ajutorul nostru acordat țărilor europene, precum Italia, în cel mai dificil moment al pandemiei de Covid, exact așa cum mergem pentru a ajuta în zonele cu cutremure”.

Subliniind apoi că „alegerile din septembrie și alegerile prezidențiale din 2024 se vor desfășura în conformitate cu legea”, Putin a declarat în cele din urmă că:

„Rusia va răspunde oricărei provocări, pentru că suntem cu toții o singură țară. Suntem un popor mare unit. Avem încredere în puterea noastră.”

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).