Război Ucraina

Josep Borrell recunoaște: Europa a rămas fără arme prin trimiterea lor în Ucraina

Josep Borrell recunoaște: Europa a rămas fără arme prin trimiterea lor în Ucraina

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Securitate al UE, Josep Borrell, a recunoscut că, din cauza transportului uriaș de arme către Ucraina de către statele Uniunii, stocurile europene s-au epuizat:

„Am furnizat arme Ucrainei, dar făcând asta ne-am dat seama că stocurile noastre militare s-au epuizat”.

Pentru aceasta, susține Borrell, Europa trebuie să-și regândească strategia, sporindu-și capacitatea de cheltuieli și de apărare.

„Amenințările cu care trebuie să ne confruntăm sunt reale, apropiate și probabil destinate să se înrăutățească” declară vicepreședintele Comisiei UE! Din acest motiv „trebuie să cheltuim mai mult” și „mai bine”.

Într-adevăr, transportul de arme către Kiev a lăsat Europa fără „capacitățile fundamentale de apărare pentru a ne putea proteja de un nivel mai ridicat de amenințări pe continentul însuși”.

Deși datele de la Agenția Europeană de Apărare (EDA, organismul care sprijină statele membre ale Uniunii în dezvoltarea coordonată a capacităților lor militare și care sprijină cercetarea și industria în domeniul apărării) raportează o creștere constantă a cheltuielilor militare de către statele membre din 2006, cu o creștere de până la 6% în 2021 față de 2020, corespunzând la 214 miliarde de euro „suntem încă departe de ținta de 2% din NATO”.

Se face referire la ținta de cheltuieli pe care statele membre ale Alianței Atlantice ar trebui să o respecte, adică să investească 2% din PIB-ul național în apărare (considerat din ce în ce mai mult ca un „punct de plecare” mai degrabă decât un „plafon”, conform raportat de secretarul general Stoltenberg).

grafic cheltuieli militare

Grafic: comparație între cheltuielile europene de apărare din anul 2006 și cei 2% din PIB-ul de referință – Sursa: EDA

Soluția ar fi așadar una singură: cumpărați mai multe arme. Și faceți-o într-un mod coordonat la nivel european.

„Pentru a ajuta industria europeană de apărare să-și crească capacitatea de producție, Comisia a propus, de asemenea, un nou instrument al UE, EDIPRA, pentru a facilita și a stimula achizițiile comune cu 500 de milioane EUR pentru anii 2022-2024”.

În acest fel, „intențiile concrete” ale statelor membre de a face achiziții comune s-ar traduce mai rapid în „comenzi de cumpărare”.

Dacă toate creșterile necesare ale cheltuielilor vor fi implementate, cheltuielile totale ale statelor Uniunii vor crește cu încă 70 de miliarde până în 2025.

Faptul că aceste cheltuielile militare sunt din ce în ce mai mult un sector de prioritate absolută pentru Europa nu este nimic nou!

Un raport al Statewatch și al Institutului Transnațional a constatat deja că până în 2027, UE prevăzuse o creștere a bugetului de 123 % față de planul de cheltuieli anterior (planificată până în 2021), corespunzând cu 43,9 miliarde de euro.

Expedierea fără discernământ de arme către Ucraina constituie, așadar, în acest moment, o motivație excelentă pentru a aduce cifrele la cote și mai mari.

Totul în detrimentul investițiilor în domenii precum justiția și drepturile cetățenilor, pentru care cheltuielile preconizate sunt de 30 de ori mai mici.

Sursa: lindependente.online și https://www.eeas.europa.eu/eeas/investing-more-together-europe%E2%80%99s-defence_en

Sursa grafic: EDA

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).