După 19 zile în așteptarea unor explicații oficiale care nu au venit niciodată, Andrea Sceresini și Alfredo Bosco, cei doi jurnaliști italieni blocați în Ucraina de autoritățile de la Kiev, au decis să părăsească țara.
Pe 6 februarie trecut, ministrul ucrainean al apărării suspendase oficial acreditările jurnalistice ale celor doi reporteri ca răspuns la acuzațiile generale nefondate care îi descriu drept „colaboratori ai inamicului”.
„Defăimări foarte grave și periculoase, mai ales într-o zonă de război”, după cum au declarat părțile interesate, au circulat pe chat-urile unor consultanți locali care lucrează ca traducători și însoțitori ai jurnaliștilor străini.
În realitate, „vina” celor doi reporteri, așa cum le-a raportat Ministerul Afacerilor Externe din Italia, ar fi aceea de a „fi povestit conflictul de pe ambele fronturi începând din 2014, desfășurând anchete și reportaje, care sunt adesea critice la adresa forțelor ruse, chiar și în republicile separatiste Donețk și Lugansk”.
Ceea ce îi privește pe Sceresini și Bosco este un caz de cenzură care creează un precedent periculos în ceea ce privește libertatea de informare, precum și confirmarea maximei lui Eschil, potrivit căreia prima victimă a unui război este adevărul.
„Dacă trece această linie, potrivit căreia cei care au încercat să lucreze liber, fără a aclama, ci pur și simplu raportând faptele, ar trebui considerați o amenințare la adresa Ucrainei, atunci riscul este ca nivelul libertății presei în acest conflict să fie redus semnificativ”, scriau Sceresini și Bosco în paginile Il Manifesto.
Cazul lor se încadrează într-o imagine mult mai amplă, cea a listei negre a serviciilor secrete ucrainene.
În interior, pe lângă reporterii menționați mai sus, mai sunt Salvatore Garzillo și Lorenzo Giroffi, ambii respinși în încercarea de a intra în țară.
Lista ar fi însă mult mai lungă, întrucât „nu te avertizează nimeni până nu încerci să intri în țară”.
Noi dorim să reamintim și faptul că toate partidele de opoziție din Ucraina au fost interzise din ordinul lui Zelenski la fel ca și multe televiziuni așa zise ale opoziției!
Cam la acest nivel se află marea „democrație” din Ucraina, pe care unii o tot promovează, o dau exemplu și o apară! Ca să nu mai amintim și de epurarea etnică care se desfășoară în același stil democratic de către autoritățile de la Kiev!
Adaugă comentariu