Mult așteptata contraofensivă ucraineană pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Moscova nu dă rezultatele scontate și însuși Zelensky, într-un interviu acordat BBC, difuzat coroborat cu conferința privind reconstrucția Ucrainei desfășurată la Londra în ultimele zile, a declarat că progresul în domeniu este „mai lent decât se aștepta”.
O împrejurare care, aparent, i-a agitat foarte mult pe aliații de fier ai frontului de est al NATO, începând cu Polonia, vârful de lance, din motive istorice, a războiului împotriva Rusiei.
Deja cu câteva săptămâni în urmă, fostul secretar general al NATO, Anders Rasmussen, declarase că Polonia și țările baltice vor desfășura trupe pe teren alături de Kiev în mod autonom dacă Statele Unite nu ar fi oferit garanții tangibile de securitate Ucrainei, imediat după summitul NATO de la Vilnius care va avea loc la începutul lunii iulie.
O posibilitate care a luat și mai mult amploare în urma rezultatelor slabe obținute de forțele ucrainene în teren în ultimele săptămâni, dezamăgind țările aliate cu privire la posibilitatea victoriei pentru Kiev, față de care, de altfel, liderul ucrainean se declarase sigur.
„Dacă NATO nu reușește să convină asupra unei căi clare pentru Ucraina, există o posibilitate clară ca unele țări să acționeze individual”, a spus Rasmussen, adăugând:
„Știm că Polonia este foarte angajată să ofere asistență concretă Ucrainei. Și nu aș exclude posibilitatea ca aceasta să se angajeze și mai mult în acest context pe bază națională și să fie urmat de statele baltice, incluzând poate și posibilitatea de a forma trupe pe teren”.
Ne confruntăm așadar cu coborârea pe teren a contingentelor militare NATO alături de armata ucraineană, într-un plan înclinat foarte periculos și care ar putea duce din ce în ce mai repede la extinderea conflictului.
După ce am depășit, una după alta, așa-numitele „linii roșii” în ceea ce privește transportul de material de război, suntem așadar aproape de intrarea directă în război a țărilor Alianței Nord Atlantice.
Se rupe astfel ultimul tabu al neimplicării directe a Europei în război și odată cu el ipocrizia neagresiunii occidentale.
Sublinierea faptului că este o inițiativă individuală a unor state individuale, în afara coordonării NATO, ar trebui să servească la evitarea declanșării infamului articol 5 al Alianței care ar implica toate statele membre ale organizației.
Conceptul este clar: dacă numai Ucraina nu reușește să prevaleze pe teren, în ciuda ajutorului militar, atunci forțele occidentale trebuie să intervină direct.
Deși poziția americană cu privire la propunerea Poloniei de a-și desfășura propriile contingente nu este încă clară, reiese clar că scopul țărilor NATO nu este doar să ajute Ucraina să se apere obținând cele mai bune rezultate posibile în teren și apoi să se așeze la masa negocierilor, ci se dorește câștigarea războiul cu orice preț, chiar și cel al declanșării unui conflict global.
În același timp, pierderile armatei ucrainene sunt uriașe, mai ales în fața rezultatelor modeste obținute: pe 19 iunie, viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a anunțat că încă de la începutul contraofensivei, Forțele ucrainene au recucerit 8 centre locuite de populație și 113 kilometri pătrați de teritoriu ocupat anterior de ruși.
Având în vedere că ucrainenii au atacat pe toate fronturile, cu excepția celui de-a lungul râului Nipru, aceste rezultate sunt cu mult sub așteptări!
Numai pe frontul Zaporizhia, pierderile s-au ridicat la peste 200 de militari ucraineni, 33 de tancuri, 30 de vehicule de luptă de infanterie și 35 de vehicule de luptă blindate, potrivit buletinului de după-amiază al Ministerului rus al Apărării din 18 iunie.
În ciuda rezultatelor modeste ale contraofensivei și a marii pierderi de vieți omenești, blocul occidental nu intenționează să cedeze, cu atât mai puțin să conducă Ucraina la sfaturi mai blânde, luând calea negocierilor.
În schimb, Pentagonul a declarat chiar ieri că a supraestimat valoarea armelor trimise Ucrainei în ultimii doi ani cu 6,2 miliarde de dolari, aproximativ dublul estimărilor inițiale.
Un surplus care va fi folosit pentru viitoarele pachete de securitate și care se ivește exact în momentul în care contraofensiva ucraineană este blocată.
Prin urmare, sunt așteptate noi provizii militare pe lângă posibila coborâre pe câmpul de luptă al Statelor aparținând Alianței.
Două elemente care singure sunt suficiente pentru a explica afirmația recentă a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit căreia NATO vrea să lupte în Ucraina, întrucât a arătat că nu vrea să înceteze ostilitățile.
În timpul vizitei sale oficiale la Minsk, Belarus, Lavrov a subliniat că „prin gura” secretarului general al NATO, Jens Stolteberg, Moscova știe că aliații Ucrainei „sunt împotriva înghețării conflictului”.
„Deci vor să lupte. Ei bine, lasă-i să lupte. Suntem pregătiți pentru asta”, a spus ministrul rus.
În câteva săptămâni, adevăratele intenții ale blocului atlantic vor fi înțelese la summitul de la Vilnius al Alianței, în timp ce țările est-europene continuă să amenințe cu intervenția dacă NATO nu va adopta măsuri drastice în favoarea Kievului.
Între timp, este cert că scopul Occidentului nu mai este cel proclamat inițial acela de a apăra integritatea teritorială a Ucrainei, ci mai degrabă de a învinge Rusia ca putere militară pentru a păstra status quo-ul ordinii internaționale, deja în curs de redefinire, chiar cu prețul riscului unui război mondial.
(Dacă ați apreciat acest articol, poate vă puteți gândi să faceți o donație pentru Cronica Diasporei. Spre deosebire de majoritatea altor site-uri web, noi nu primim finanțare, suntem 100% independenți și imparțiali. Editorii noștri nu sunt plătiți și lucrează în întregime voluntar, la fel ca majoritatea colaboratorilor noștri, dar există costuri inevitabile asociate de întreținerea unui site web. Depindem de cititorii noștri care ne vor ajuta, fie cu plăți regulate, fie cu plăți unice. Puteți dona aici DONEAZĂ. Mulțumim.
Dacă nu v-ați înscris deja la o alertă zilnică pe telefonul android sau prin e-mail la newsletter săptămânal pentru articole noi, vă rugăm să faceți acest lucru. Este comod și gratuit! Mulțumim.)
Sursa: lindependente.online
Foto: Silar
Alte surse:
Adaugă comentariu