Război Ucraina

BOOM ROMA: Zelensky refuză medierea Papei și pregătește o contraofensivă!

BOOM ROMA: Zelensky refuză medierea Papei și pregătește o contraofensivă!

Vizita președintelui ucrainean Volodymir Zelensky la Roma, unde s-a întâlnit cu marii oficiali instituționali ai țării și cu Papa, a confirmat poziția atlantică a Italiei prin premierul Giorgia Meloni și șeful statului, Sergio Mattarella, care au reafirmat soliditatea și susținerea neclintită a Peninsulei în favoarea Kievului pentru a menține ordinea internațională, așa cum este cerut de sistemul iremediabil de alianțe internaționale care vede Roma remorcată inevitabil de Washington

Totuși, încercarea de mediere a Sfântului Scaun a eșuat, în care însăși Giorgia Meloni părea să își pună speranțe slabe de a începe o negociere de pace!

Zelensky, în schimb, a reiterat că singurul plan admisibil este planul în zece puncte propus de însuși președintele ucrainean la G20 de la Bali, care prevede retragerea completă a trupelor ruse din teritoriile ocupate precum și „recucerirea” Crimeei, care a aderat la Federația Rusă în 2014.

Liderul Kievului, așadar, pariază totul pe iminenta contraofensivă.

În ordine, Zelensky s-a întâlnit mai întâi cu președintele Republicii și apoi cu Giorgia Meloni. După-amiază, însă, a avut loc întâlnirea cu Sfântul Părinte care l-a primit la Vatican pentru un interviu de aproximativ 40 de minute. 

Cu Mattarella, liderul ucrainean a vorbit timp de 25 de minute în care șeful statului a afirmat că „nu sunt în joc doar independența și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și libertatea popoarelor și ordinea internațională”. 

El a reiterat, de asemenea, sprijinul total al Italiei pentru procesul de integrare a Kievului în Uniunea Europeană:

”decizia UE de a începe procesul de integrare a fost istorică. Italia își propune acum să ajute Ucraina să atingă parametrii necesari”, a spus el. 

O poziție pe deplin împărtășită și de executiv și de Giorgia Meloni cu care Zelensky a avut o conversație privată de 70 de minute în engleză fără interpreți. 

Problemele cheie asupra cărora a insistat premierul au fost victoria Ucrainei, așa-numita „pace justă”, adică predarea necondiționată a Moscovei prin retragerea trupelor și reconstrucția țării est-europene în care Italia își propune să joace un rol cheie. 

Mai mult, Meloni a garantat un nou ajutor militar Kievului:

„Italia, în colaborare cu principalii Aliați, va continua să ofere sprijinul necesar, inclusiv militar, astfel încât să se poată ajunge la o pace justă pentru Ucraina, care poate exista doar dacă Rusia își încetează ostilitățile”, a spus premierul după interviul de la conferința de presă.

Apoi și-a reînnoit apelul la Kremlin pentru o încetare a focului, făcând referire doar la planul în zece puncte al lui Zelensky și omițând în schimb orice referire la planurile de pace ale Chinei și ale Vaticanului. 

Prim-ministrul, pe de altă parte, a fost mai precaut în ceea ce privește intrarea Kievului în Alianța Atlantică, nevorbind în mod explicit de intrare, ci de „intensificarea în continuare a parteneriatului Ucrainei cu NATO”, care va fi tema centrală a summit-ului de la Vilnius din iulie.

Cu toate acestea , în timpul conversației cu Papa Francisc, Zelensky a spus în mod deschis că a refuzat să stea la o masă diplomatică cu Moscova, pariând totul, în schimb, pe contraofensivă, care ar trebui să înceapă în curând

„Cu tot respectul pentru Sfinția Voastră, nu avem nevoie de mediatori, avem nevoie de o pace dreaptă”, a declarat liderul ucrainean, mai argumentând că acum Rusia nu poate fi implicată într-un dialog. 

„Nu sunt dispus să vorbesc cu Putin”, a afirmat el, menționând că soluția pentru Ucraina „este contraofensiva: când vom ajunge la granița cu Crimeea, sprijinul pentru Putin în Rusia va scădea și va trebui să găsească o cale de ieșire”. 

O poziție foarte îndepărtată, așadar, de cea a diplomației Vaticanului care avea ca scop să ajungă la un punct de întâlnire între cele două părți, rusă și ucraineană!

Acest lucru a fost reafirmat de Papa Francisc cu câteva ore înainte de întâlnirea cu Zelensky când a vorbit despre „modul de întâlnire și calea dialogului spre pace”.

În schimb, a reiterat președintele ucrainean că singurul plan de pace este cel ucrainean și l-a invitat pe Papa „să se unească pentru implementarea lui”. 

Prin urmare, Zelensky a fost cel care i-a prezentat lui Francisc planul de pace într-o inversare ironică a rolurilor.

Pe Twitter, referitor la conversația cu Papa, Zelensky a scris că a vorbit:

„despre formula noastră de pace ca fiind singurul algoritm eficient pentru realizarea unei păci juste. I-am oferit Papei să se alăture implementării lui”. 

Dacă liderul ucrainean a arătat recunoștință față de Sfântul Părinte pentru „atenția personală față de tragedia a milioane de ucraineni”, mai dur a fost comentariul consilierului său personal, Mykhailo Podolyak, care a vorbit despre un „fel de mediere în favoarea agresorului”.

În acest moment, nu ne rămâne decât să așteptăm contraofensiva ucraineană anunțată cu luni în urmă, singura soluție potrivit lui Zelensky, pentru a rezolva conflictul și a depăși actualul impas!

În acest moment atacurile de la Kiev continuă în câmp pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Moscova, în special în zona strategică a din Bakhmut, numită cu numele sovietic Artemivsk de partea rusă, în regiunea Donețk.

Orașul este considerat esențial ca fiind o răscruce a diferitelor artere care s-ar termina astfel sub control rusesc, împiedicând forțele ucrainene să primească provizii din spate în cazul unei contraofensive. 

Informațiile referitoare la situația de pe teren sunt însă contradictorii: trupele ucrainene ar fi lansat un contraatac pe flancul vestic al desfășurării ruse care, se pare, ar fi rămas neacoperite ducând la un avans de un kilometru pătrat al ucrainenilor, după cum relatează Kiev Independent. 

În plus, potrivit unor surse occidentale, ucrainenii ar fi îndepărtat forțele rusești pe malul sudic al lacului de acumulare Berkhivske, la aproximativ 4 kilometri nord-vest de Bakhmut. 

Acest lucru a fost însă negat de Ministerul Apărării de la Moscova, care a declarat că toate atacurile au fost respinse, ținând cont de condițiile favorabile ale lacului de acumulare Berkhivske. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, general-locotenentul Igor Konașenkov, a mai spus ieri că echipele rusești de asalt au curățat un sfert din partea de nord-vest a orașului Artyomovsk.

Situația de pe teren este, așadar, încă într-un impas, cele două părți s-au confruntat de luni de zile într-o luptă acerbă, fără a obține totuși un real progres în controlul unei zone cruciale pentru conflict, cu ambele părți care, pe rând, înaintează foarte încet. 

Liderul ucrainean a promis așadar că contraofensiva așteptată va garanta punctul de cotitură al conflictului, motiv pentru care a preferat-o ca opțiune față de negocierile propuse de Sfântul Scaun de la Vatican. 

Acesta este probabil și motivul pentru care Zelensky a zburat astăzi la Berlin, unde s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz al cărui guvern chiar ieri a anunțat un nou plan de ajutor militar din partea Germaniei în valoare de 2,7 miliarde de euro.

Sursa: lindependente.online

Foto: wikimedia

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).