Recucerirea peninsulei este scopul principal al lui Volodymyr Zelensky, care pregătește epurări și transferuri forțate.
După cum recunoaște oficialul Tamila Tasheva: „Vom pedepsi 10.000 de colaboratori și vom expulza 800.000 de ruși”.
Fulvio Scaglione a scris bine în ultimul număr din Limes: acum adevărata miză în războiul dintre Rusia și Ucraina este Crimeea.
Și în acele părți rușii vor găsi întotdeauna un „factor terestre” care să-i împiedice: rădăcinile teritoriale ale minorității tătare.
Un grup etnic care are o istorie lungă și dureroasă, nu neapărat legată de crimele sovietice.
În luna mai, Kievul a vrut să înceapă lupta pentru recunoaștere pe care tătarii o duc de ani de zile.
Viceministrul de externe, Emine Dzheppar, a anunțat că pe 18 mai va coborî steagul Ucrainei și pe cel al tătarilor „pentru a comemora deportările forțate efectuate de sovietici în 1944”.
The Kyiv Independentel a amintit cu această ocazia că „în perioada 18-20 mai 1944, politica secretă sovietică a deportat cu forța mii de tătari indigeni din Crimeea, inclusiv femei, copii și bătrâni, pe mii de kilometri din Crimeea până în Uzbekistan.
Se estimează că 8.000 de tătari din Crimeea au murit în acest proces. Estimările totale ale deceselor din cauza condițiilor dure ale exilului variază de la 34.000 la peste 100.000.
Deportarea a fost recunoscută oficial de Ucraina și de multe alte țări ca un genocid împotriva tătarilor din Crimeea”.
În realitate, mai multe transferuri forțate a zeci de mii de oameni au avut loc deja și mai devreme, deja la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Odată cu crearea Uniunii Sovietice, relația dintre tătari și autoritățile ruse a fost inițial destul de bună, dar a început să se deterioreze în anii 1920, când Stalin a decis să transfere mulți coloniști evrei în Crimeea, decizie neapreciată de băștinași.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, odată cu ocuparea germană a Peninsulei, tătarii au fost repartizați mai mult sau mai puțin egal: unii s-au opus armatei germane, alții au colaborat.
În 1944, trupele lui Hitler au plecat, Stalin a profitat de ocazie pentru a face acuzații de colaborare în masă și a deporta sute de mii de oameni.
Abia în 1991 tătarii au obținut dreptul de a se întoarce în Crimeea, în timp ce URSS s-a prăbușit.
Prin urmare, este de înțeles că tătarii nutresc un resentiment atavic față de ruși, chiar dacă cu siguranță nu au primit un tratament mai bun de la Kiev de-a lungul anilor.
În orice caz, este în interesul politic al conducătorilor ucraineni să valorifice sentimentul anti-rus al minorității care, merită să ne amintim, a ales să boicoteze votul la referendumul organizat în Crimeea în 2014.
Volodymyr Zelensky, în 2022, a numit un exponent tătar, Tamila Tasheva, ca reprezentant al său în Crimeea.
Născută la Samarkand unde a fost trimisă familia ei în 1944, ea a luat parte la revoltele Euromaidan și de luni de zile a dat dovadă de o atitudine deosebit de războinică, care a atins punctul culminant duminică într-un interviu acordat prestigioasei reviste americane Newsweek .
De altfel, doamna a declarat că:
„Kievul plănuiește să pună pe lista neagră circa 10.000 de ucraineni care au colaborat cu autoritățile ruse, deși nu îi va pedepsi pe cei pe care îi consideră „victime” ale ocupației”.
Practic înseamnă că, dacă ucrainenii ar reuși să recâștige controlul asupra teritoriului, vor efectua o epurare împotriva a circa 10.000 de colaboratori (sau presupuși). Și asta nu e tot.
„Se crede că sute de mii de ruși s-au mutat în Crimeea de când peninsula a fost capturată de forțele președintelui Vladimir Putin în 2014”, a scris Newsweek.
„Estimările variază, dar Tasheva a spus că cifra este între 500.000 și 800.000 de nou-veniți. Toți acei ruși care au intrat ilegal, a spus ea, vor fi supuși „deportării forțate”.
Tasheva era plină de detalii. „Nu vorbim de expulzare, ci de „expulzare forțată”, care va fi folosită numai împotriva cetățenilor non-ucraineni care au intrat ilegal în țară de la anexare.
Nu vor exista deportări în masă, dar vom aborda problema de la caz la caz”, a spus Tasheva.
„Suntem deja în comunicare între diverse departamente și cetățenii noștri din Crimeea, spunându-le să părăsească peninsula, dacă este posibil, mai degrabă decât să coopereze cu ocupanții.
Dar dacă rămâneți și participați la ocupația ilegală și crimele de război comise de ruși, veți fi tras la răspundere.
Acesta nu va fi un proces ușor, motiv pentru care dezvoltăm deja cadrul legal pentru viitoarele proceduri, inclusiv lustrarea foștilor funcționari cetățeni ucraineni care au colaborat cu administrațiile ocupante”.
Lustrația este un termen vag înfiorător. În Roma antică se referea la o ceremonie de purificare, dar în lumea post-sovietică a căpătat o semnificație mult diferită.
După cum a clarificat Newsweek, ”lustrația” se referă în linii mari la epurările post-Război Rece ale funcționarilor care lucrează pentru guvernele blocului sovietic.
În Ucraina, se face, de asemenea, aluzie la înlăturarea oficialilor guvernamentali care l-au servit pe președintele aliniat la Kremlin, Viktor Ianukovici, după ce acesta a fost destituit în timpul revoluției Euromaidan din 2014, revolta care a determinat invadarea Crimeei și Donbass de către Moscova”.
Pe scurt, chiar și în acest caz vorbim de o epurare bună. Colaboratorilor, Tasheva le-a spus:
„Va fi interzis să dețineți funcții guvernamentale sau oficiale pentru un anumit număr de ani, cel puțin. Mulți vor fi trași la răspundere, dar nu vor fi milioane sau chiar sute de mii. Poate 10.000.”
Dacă resentimentul profund înrădăcinat al tătarilor față de ruși poate fi explicat prin atrocitățile lui Stalin, ideea că autoritățile ucrainene pot da frâu liber urii etnice, stârnind-o şi aruncând-o în aer prin persecuţie, este mult mai puțin justificată.
Ceea ce Tasheva a descris în termeni destul de prezentabili este, în realitate, epurare etnică.
Și, din păcate, istoria ne-a învățat cu ce fel de evaluări sumare au loc de obicei aceste operațiuni și cu ce grad de violență.
Desigur, rămâne de văzut dacă forțele ucrainene vor reuși vreodată să ocupe Crimeea. Dar între timp zboară amenințări și promisiuni teribile.
Prin urmare, aceeași întrebare care a apărut acum câteva zile când au fost trimise armatelor de la Kiev bombe cu dispersie.
Cu alte cuvinte, apare suspiciunea că, odată ce etapa a fost împărțită între bine și rău, totul este conces celor „buni”.
De asemenea, folosirea ilegală a armelor și teoria epurării etnice.
Sursa: laverita.info
Adaugă comentariu