Geopolitică

Tangentopoli europeană: acum Qatar este cel care amenință Europa! Nu poate decât deranja Statele Unite și „vasalii” săi europeni!

Tangentopoli europeană: acum Qatar este cel care amenință Europa! Nu poate decât deranja Statele Unite și „vasalii” săi europeni!

Tensiunile diplomatice dintre Qatar și Uniunea Europeană escaladează după așa-numitul scandal Qatargate!

În urma sumelor uriașe de bani primite, de unii europarlamentari, de la instituțiile din Doha pentru a se lăuda cu îmbunătățirea condițiilor drepturilor omului în țara arabă, o anchetă numită „cash for influence”, condusă de poliția belgiană, pentru a clarifica incidentul.

Acesta este cel mai mare caz de corupție divulgat public din istoria Uniunii. Între timp, la Strasbourg, deputații europeni au votat aproape în unanimitate un text care „cere de urgență ca drepturile de acces ale reprezentanților intereselor Qatar să fie suspendate până când anchetele judiciare vor oferi informații și clarificări relevante”.

Nici o decizie nu a fost încă luată, dar europarlamentarii au decis să suspende „toate lucrările privind dosarele legislative referitoare la Qatar, în special în ceea ce privește liberalizarea vizelor, acordul cu Qatar în sectorul transportului aerian și vizitele programate, până la confirmarea sau infirmarea acuzațiilor.”

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că intenționează să întrebe imediat conferința președinților despre disponibilitatea acestora de a interzice din parlament reprezentanții Qatarilor sau a altor oficiali guvernamentali implicați în scandal.

Doha a reacționat imediat la decizia de a suspenda dosarele referitoare la Qatar și, eventual, de a-și înlătura reprezentanții!

Emiratele Arabe, de fapt, a anunțat că „Decizia de a impune o astfel de restricție discriminatorie asupra Qatarului, limitând dialogul și cooperarea înainte de încheierea urmăririi penale, va avea un efect negativ asupra cooperării regionale și globale în materie de securitate, precum și asupra discuțiilor în curs privind deficitul energetic și securitatea globală.

De fapt, Doha a respins toate acuzațiile, acuzând autoritățile belgiene de „inexactitatea” informațiilor:

„Respingem cu fermitate acuzațiile care leagă guvernul nostru de o conduită greșită”, a spus Doha într-un comunicat.

„Qatarul nu a fost singura parte numită în investigații, dar doar țara noastră a fost criticată și atacată”, continuă scrisoarea, care vorbește despre „condamnarea selectivă”.

„Națiunile noastre au lucrat împreună în timpul pandemiei de COVID-19, iar Qatarul este un furnizor major de GNL pentru Belgia”, a subliniat guvernul Qatar. 

Colaborarea instituțiilor europene cu țara arabă nu este, cu siguranță, recentă: totuși, instituțiile comunitare par abia acum să fi realizat că, Qatarul este un stat controversat din punct de vedere al respectării drepturilor omului, după ce monarhia din Golf a devenit un important furnizor de gaze naturale în Europa.

Prin urmare, după ce s-a eliberat parțial de dependența rusă, nu fără costuri enorme pentru economia europeană, UE repetă același model cu un alt stat numărat printre țările autocratice.

Tradus, UE se desparte de Moscova pentru a ajunge să fie dependentă de alte națiuni cu care se află în conflictul geopolitic și „cultural”, plătind astfel consecințele lipsei unei politici energetice autonome.

Monarhia arabă și-a intensificat relațiile comerciale și energetice cu țările europene: Eni a semnat un acord pe 27 de ani de creștere a livrărilor de gaze, prin North Field East, care ar trebui să intre în funcțiune în anul 2025, în timp ce Germania a încheiat un contract pe 15 ani cu Doha care prevede furnizarea a două milioane de tone de gaz anual.

Cu toate acestea, gazul Qatar reprezintă o mică parte din ceea ce a furnizat Moscova Berlinului și nu va ajunge înainte de anul 2026.

Compania franceză Total, a semnat și ea un acord cu Doha pentru a exploata cel mai mare zăcământ de gaze naturale din lume.

Pe de altă parte însă, în ultima perioadă, monarhia arabă și-a sporit și exporturile în Asia, strângându-și astfel relațiile diplomatice și economice cu puteri emergente precum China, adversarii Washingtonului!

Beijingul a încheiat un acord important cu compania QatarEnergy care va furnizează patru milioane de tone de gaz natural lichefiat (GNL) către Sinopec timp de 27 de ani începând din 2026.

Aceasta este cea mai lungă colaborare stabilită vreodată în acest sector care marchează și mutarea axei geopolitice a micului emirat către BRICS, ceea ce nu poate decât deranja Statele Unite și „vasalii” săi europeni.

Indignarea europeană față de Doha vine așadar abia după încheierea unor importante acorduri comerciale care leagă încă o dată complet continentul european de puteri străine, anulând și dezvăluind inutilitatea eforturilor depuse pentru “emanciparea” Europei de gazul rusesc.

Doha, de fapt, are puterea și posibilitățile de a șantaja țările Uniunii în materie de energie, expunând Bătrânul Continent la o agravare a crizei energetice.

Complicii sunt politicile ipocrite și miope ale Uniunii Europene, apărute odată cu scandalul Qatargate.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).