Geopolitică

SUA: Washingtonul ordonă Italiei să ofere Ucrainei scutul antirachetă

SUA: Washingtonul ordonă Italiei să ofere Ucrainei scutul antirachetă

Țările occidentale aliniate în apărarea Ucrainei așteaptă prima mișcare a guvernului Meloni, și, prin urmare, cel de-al șaselea pachet de arme îndreptat către Kiev, care ar trebui să sosească în săptămânile următoare.

Statele Unite presează Italia să furnizeze Ucrainei sistemul antirachetă Samp-T (Sol-Air Moyenne Portée Terrestre), scutul antiaerian produs într-un consorțiu între Roma și Paris, care este și destinatarul presiunilor de la Washington.

Despre acest lucru au relatat surse diplomatice americane, care citează o convorbire telefonică care a avut loc pe 7 ianuarie între consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan și Francesco Talò, consilier diplomatic al Giorgiei Meloni, în care au discutat despre mini-armistițiul lansat de Putin cu ocazia Rechizite ortodoxe și militare de Crăciun pentru lunile următoare.

Pe 11 octombrie trecut, președintele ucrainean Zelensky a făcut primul său apel pentru a primi sistemul antirachetă.

Au trecut trei luni de atunci și două guverne s-au succedat în Italia, aparent în continuitate pe direcția politicii externe.

Giorgia Meloni și-ar dori de fapt să satisfacă cererea președintelui ucrainean înainte de întâlnirea programată pentru 24 februarie.

Cu toate acestea, persistă două probleme, una de natură economico-militară și cealaltă politică. De altfel, Italia are doar 6 sisteme antirachetă Samp-T (Franța are 10), „esențiale pentru apărarea teritoriului național”, după cum a subliniat expertul Aresdifesa Aurelio Giansiracusa.

În plus, costul unui singur scut antiaerian este de 800 de milioane de euro. În ciuda acestui fapt, la îndemnul Statelor Unite, Italia se gândește să predea unul Kievului, la fel ca francezii.

Din punct de vedere politic, însă, se pare că Lega și Forza Italia rezistă ideii unui nou transport de arme către Ucraina.

Pentru a spune adevărul, toți cei de centru-dreapta, în programele electorale individuale, păruseră destul de vagi în privința subiectului, sugerând un sprijin generic pentru țară.

În ultimele ore, ministrul de externe Antonio Tajani (FI) a subliniat că pentru orice transport viitor de arme de la Roma la Kiev, decizia va fi mai întâi necesar să treacă prin Camerele Parlamentului.

Sursa: lindependente.online

Foto: Louis Velazquez su Unsplash 

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).