Potrivit unei noi investigații realizate de redacția New York Times și CNN, cel puțin în primele șase săptămâni Israelul a folosit în mod obișnuit una dintre cele mai mari și mai distructive bombe ale sale în zone considerate sigure pentru populație.
Acestea sunt dispozitive de 2.000 de lire sterline (aproximativ 900 kg) capabile să creeze cratere care pot atinge peste 12 metri în diametru și multe ar fi fost aruncate în unele zone din sudul Gazei, unde Israelul ordonase civililor palestinieni să se deplaseze pentru siguranță.
Analizele au avut loc datorită unui nou instrument de inteligență artificială care a scanat imagini din satelit ale zonei în căutare de cratere și bombe, care au fost apoi încredințate experților în muniții și jurnaliştilor care au confirmat teza.
Când a fost solicitat un comentariu de către New York Times și CNN, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a răspuns că:
„prioritatea este distrugerea Hamas” și că „problemele de această natură vor fi examinate într-o etapă ulterioară”.
Vestea a fost confirmată și de analistul militar Tiziano Ciocchetti, care a lansat un comentariu exclusiv pentru L'Indipendente.
Programul de inteligență artificială a analizat imagini prin satelit și filmări cu drone din sudul Gazei și a identificat astfel 208 zone de impact, deși „este probabil că există multe cazuri care nu au fost surprinse”.
Craterele s-au dovedit a fi compatibile cu detonarea bombelor MK-84: o bombă de 2.000 de lire sterline (aproximativ 900 kg) furnizată pe scară largă de Statele Unite din octombrie (peste 5.000 de bombe trimise până în prezent) în ciuda invitațiilor oficialilor americani care au cerut „a face mai mult pentru a reduce victimele civile în lupta împotriva Hamas”.
Un obiectiv care, însă, nu pare să fie în fruntea priorităților Forțelor de Apărare Israelului (IDF).
Intervievat de New York Times, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat:
„Ca răspuns la atacurile barbare ale Hamas, IDF lucrează pentru a dezmembra capacitățile militare și administrative ale Hamas.
Spre deosebire de atacurile intenționate ale Hamas împotriva bărbaților, femeilor și copiilor israelieni, IDF respectă legea internațională și ia măsuri de precauție posibile pentru a atenua daunele civile.
În prezent, IDF se concentrează pe eliminarea amenințării reprezentate de organizația teroristă Hamas. Astfel de întrebări vor fi examinate într-o etapă ulterioară.”
Analizele au fost confirmate și în cadrul anchetei CNN, care a colaborat cu compania americană de inteligență artificială Synthetaic pentru a detecta cratere, pane de fum și clădiri deteriorate în imaginile satelit alocate Fâșiei Gaza, apoi a înaintat rezultatele unui membru al Synthetaic și altor jurnaliştii din echipa redacţională.
Marc Garlasco, fost analist al serviciilor secrete americane de apărare, fost investigator al ONU pentru crime de război și în prezent consilier militar al PAX, o organizație neguvernamentală olandeză care pledează pentru pace, a spus că:
densitatea primei luni de bombardamente israeliene în Gaza „nu se vedea încă de pe vremea războiului din Vietnam”.
El a adăugat că „ar trebui să ne întoarcem la războiul din Vietnam pentru a face o comparație, chiar și în ambele războaie Irakul nu a fost niciodată atât de dens”.
Tiziano Ciocchetti, analist militar și fost colaborator al Difesa Online, a declarat în exclusivitate pentru L'Indipendente:
„Comentariul purtătorului de cuvânt al armatei israeliene era de așteptat deoarece aceasta a fost întotdeauna linia urmată de la începutul operațiunilor.
Păstrarea vieților civile ține un loc secundar și adesea se fac declarații pentru a asigura presa.
La nivel tactic, deoarece forțele aeriene israeliene nu trebuie să se teamă de alte amenințări aeriene (nu există forțe aeriene palestiniene sau Hamas), contramăsurile se limitează la sisteme cu rază scurtă de acțiune care, prin urmare, nu pot ajunge la bombardiere de vânătoare.
Din imaginile pe care le-am văzut, cred că în prima fază a operațiunii au fost folosite și bombe JDAM de 908 kg (din care aproximativ 430 de explozivi) cu ghidaj satelit de înaltă precizie.
Depozitele Israelului nu sunt infinite și tocmai pentru că se bazează pe aprovizionarea americană, care trebuie să aprovizioneze și Ucraina și care susțin înainte de toate acest tip de bombardare, bombe convenționale, adică în cădere liberă și fără sistem de ghidare precum M117-urile americane.
Din punct de vedere pur militar, ar fi o utilizare logică, deoarece nu este nevoie să evadezi sistemele antiaeriene și este posibil să ataci ținta aruncând bomba direct deasupra acesteia”.
Surse:
https://www.nytimes.com/2023/12/21/world/middleeast/israel-gaza-bomb-investigation.html
https://www.nytimes.com/2023/11/04/us/politics/israel-gaza-deaths-bombs.html?smid=tw-share
Adaugă comentariu