Geopolitică

Forumul Economic Mondial 2023 a început! Scopul este „restaurarea guvernanței globale”!

Forumul Economic Mondial 2023 a început! Scopul este „restaurarea guvernanței globale”!

După trei ani, ediția de iarnă se reia în prezența Forumului Economic Mondial (WEF), unul dintre cele mai importante și influente cercuri economice internaționale la care participă de obicei șefi de stat și de guvern împreună cu elita economico-industrială, bancară și financiară de la nivel mondial.

Ultima întâlnire de iarnă într-un cadru luxos și obișnuit din Davos, în Alpii elvețieni, datează din ianuarie 2020, cu câteva luni înainte de izbucnirea pandemiei.

La această ediție a evenimentului, care are loc între 16 și 20 ianuarie, sunt așteptați peste 2700 de lideri, printre care, probabil, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, în videoconferință, 52 de șefi de stat sau de guvern, 57 de miniștri de finanțe și 17 bancheri centrali.

Printre personalitățile politice marcante, pe lângă cancelarul german Olaf Sholz, sunt așteptate, printre altele, discursuri ale președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ale premierului spaniol Pedro Sanchez și ale celui grec, Kyriakos Mitsotakis.

Scholz va fi singurul lider G7 care va participa, în timp ce Joe Biden, Xi Jinping și Vladimir Putin vor fi absenți.

În ceea ce privește delegația italiană, însă, după demisia ministrului Economiei, Giancarlo Giorgetti, va fi prezent doar ministrul Educației și Meritului, Giuseppe Valditara. O prezență care, după cum vom vedea, este departe de a fi nesemnificativă.

„Cooperarea într-o lume fragmentată” este titlul întâlnirii din acest an care se va concentra asupra răsturnărilor radicale ale așa-numitei „cooperări globale”, afectate de urgența Covid 19 și războiul din Ucraina.

Ultimele evenimente geopolitice au slăbit considerabil globalizarea politică și economică, în care Davos este unul dintre punctele de referință majore.

Cele peste 400 de sesiuni programate au așadar ca obiectiv nu doar găsirea de soluții la încetinirea economiei pentru a evita o recesiune globală, ci și relansarea „guvernanței globale”.

În fața crizelor generalizate cu care se confruntă lumea, inclusiv criza energetică și creșterea costului materiilor prime, principala preocupare a cercurilor financiare internaționale reunite la Davos este „tendința spre divizare”!

Cu alte cuvinte, modelul de guvernanță 4.0, propus de Forumul Economic Mondial, prin care națiunile nu mai guvernează independent, ci împreună cu entități financiare private și instituții transnaționale, configurând astfel un transfer și o verticalizare a puterilor, se prăbușește treptat mai ales ca urmare a crizei din Ucraina.

Potrivit exponenților de la Davos, modalitatea de a restabili un anumit tip de guvernare coerentă, evitând astfel fragmentarea, este găsirea unor soluții comune:

„pe măsură ce crizele converg, trebuie să conveargă și soluțiile”, se arată pe site-ul WEF (Forumul Economic Mondial).

Soluțiile comune la așa-numitele provocări globale nu sunt niciodată ca în acest moment de „fragmentare” ca principală modalitate de aplicare a guvernanței 4.0, în special, printre soluțiile menționate se numără menținerea „impulsului tranziției energetice” și crearea de „sisteme alimentare durabile”.

La eveniment vor fi prezenți și reprezentanți ai marilor giganți multinaționali precum Chevron, Google, Amazon, Intel și Paypal, exponenți ai unui capitalism hipertehnologic bazat neapărat pe globalizare.

După doi ani, revin la Davos și marile grupuri financiare: de fapt, conducerea de vârf a Blackrock va fi prezentă, alături de președintele Larry Fink, liderii Goldman Sachs cu CEO-ul David Solomon, J. P. Morgan, Deutsche Bank, Morgan Stanley dar și alte mari bănci de investiții.

Deosebit de interesantă este prezența lui Larry Fink, întrucât Blackrock s-a oferit ca, consultant al guvernului de la Kiev pentru reconstrucția Ucrainei și acesta va fi probabil unul dintre subiectele abordate în sesiunile individuale de la Davos.

Într-adevăr, criza ucraineană va ocupa un spațiu important în dezbaterea Forumului, având în vedere relevanța repercusiunilor globale declanșate de războiul în desfășurare.

Deși pe frontul italian este înregistrată deocamdată doar participarea ministrului Valditara, acesta din urmă are o pondere semnificativă, întrucât școala și educația se află în centrul agendei WEF!

Formarea noilor generații sub stindardul elementelor cheie ale Davos, de fapt, este esențial pentru a garanta supunerea viitoarei clase manageriale și muncitoare.

Educația susținută de Davos este văzută în principal ca pregătire pentru muncă, în care componentele IT, digitale și de afaceri sunt centrale.

Un model care ar putea fi așadar propus și în Italia și care a pătruns deja parțial în școală prin Planul Național de Recuperare și Reziliență (PNRR), care conține ideea unei reforme școlare care vizează reorganizarea educației în lumina celei de-a patra revoluții industriale.

Pe de altă parte, delegația franceză va fi mai numeroasă decât cea italiană, cu șase miniștri, printre care și cel al economiei, Bruno Le Maire.

La eveniment vor fi prezenți și trimisul special al președintelui Statelor Unite pentru climă, John F. Kerry, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, directorul Internațional al Fondul Monetar, Kristalina Georgieva, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Printre cele mai importante și de urmărit vor fi discursurile:

  • președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de marți,
  • miercuri cel al cancelarului german Olaf Scholz,
  • joi, însă, președintele BCE, Christine Lagarde, va explica modul în care liderii europeni pot stimula creșterea economică în fața instrumentelor monetare și fiscale limitate,
  • iar vineri, tot Lagarde va încheia lucrările reuniunii anuale participând la un panel cu privire la modul de stabilizare a creșterii globale.

În acest scop, oficialii WEF au precizat deja că va fi imperativ ca reprezentanții politici să urmărească „reforma politică atât de necesară, menită să consolideze reziliența și sustenabilitatea economică, abordând în același timp slăbiciunile sistemice expuse de crizele actuale”.

Sursa: lindependente.online

Foto: weforum.org

Alte surse:

https://www.weforum.org/events/world-economic-forum-annual-meeting-2023

https://www.weforum.org/agenda/2023/01/time-to-stem-the-tide-of-fragmentation-davos-2023

Comentarii

0
Parcanschi Luiza
2 years ago
Din păcate mulți oamenii încă nu conștientizează ce se întâmplă , asta e dezastruos , ca și cum ...,,ce e așa grav" sau ,,și ce-i cu asta " ,,,știu liderii mai bine ce fac, așa e mai bine cum zic ei ",precum și alte argumente asociative , cu care îi ataca pe cei ce constientizeaza catre ce ne ducem , cu replici de genul :"da' ce ,ești cu Putin" sau ,"ești antivaccinist " sau ,,ești anti UE,antidemocrație " sau alte aberații , care au fost asociativ promovate și prezentate ,astfel încât cei ce au păreri contra acestei resetari ce a devenit atât de vizibilă ,sa poată fi rapid anihilați și să renunțe la aceste păreri ,pentru a se putea masca astfel , trecerea cat mai firesca și lina ,la ceea ce ne pregătesc, anume degradarea accentuată a independenței ființei umane la nivel individual ,fara posibilitatea de a-i mai fi respectate propriilor opțiuni și fel de a trăi și construi , fără constrângeri absurde viața , în comunicare și armonie cu cei din jur .
Like Like like 1 Citat
0
iulia preda
2 years ago
Eu am senzația ca asta se întâmplă deja de ani buni, cel puțin în majoritatea tarilor.
Like Like like 2 Citat
0
Danny
2 years ago
Tot ce părea o conspirație, o nebunie pentru unii acum câțiva ani, acum încet încet se încearcă să se implementeze...
Mâine urmează un nou articol bombă, să vedeți cum ne spun ei tot și marea majoritate a cetățenilor nu cred, dorm liniștiți... :cry:
Like Like like love 2 Citat
0
Tatiana stirbu
2 years ago
Mda…. Tot ce am anticipat noi se pune in aplicare . Educația e un punct cheie pt generația viitoare . Sa vezi tu soldăței manipulati de către profesori instruiți la rândul lor de trimișii ministerului de Învățământ …. Etc etc
Like Like like 1 Citat

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).