Țarul acceptă invitația de a merge la Ankara și îl anunță pe președintele turc că este dispus să restabilească acordul privind grâul.
Chiar și Washingtonul confirmă: „Kremlinul pare dispus să negocieze”.
Zelensky critic : „Moscova trebuie oprită”.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și omologul său rus, Vladimir Putin, se vor întâlni în curând.
Liderul de la Kremlin va călători în Turcia chiar dacă nu a fost încă definită data vizitei, care va avea loc probabil în august.
Cei doi au stabilit-o în timpul unei convorbiri telefonice purtate ieri. Pe masă, așa cum era de așteptat, reînnoirea acordului privind grâul.
Putin i-a cerut sprijin lui Erdogan pentru exportul de cereale rusești, refuzând totuși să reînnoiască inițiativa Mării Negre care a permis exportul de produse agricole ucrainene.
Kremlinul a scris într-o notă:
„Se dezvoltă opțiuni pentru a permite livrările de cereale rusești” și „dorința de a coopera în acest domeniu cu Turcia”.
Cu toate acestea, nici Erdogan nu renunță pentru că și-a confirmat angajamentul țării sale de a relua acordul de grâu:
„Nimeni nu beneficiază de suspendarea pe termen lung a inițiativei Mării Negre”, a spus Erdogan, care l-a invitat pe Biden să evite „pașii care ar putea ridica tensiunea între Rusia și Ucraina”.
În timpul conversației, Erdogan a definit pactul drept „o punte către pace”.
Dar cea mai relevantă știre se referă la interviu. Trebuie amintit că Turcia este membră a NATO și, ca atare, inamicul numărul unu, sau numărul doi, al Rusiei în acest moment.
Se pune întrebarea: cum este posibil ca președintele turc să aibă voie să se întâlnească cu liderul Kremlinului?
De ce niciun membru NATO nu comentează cu dispreț?
Ar fi o singură ipoteză: membrii Alianței Nord Atlantice ar putea fi de acord, în secret, desigur, sau chiar ar fi decis să mențină aliatul turc în continuare.
Dacă nu toate cel puțin cele mai importante state membre. Mai este timp pentru controverse, desigur. Momentan este doar un anunț, dar momentan această tăcere poate fi definită cel puțin elocventă.
Mai mult, în orele premergătoare întâlnirii, ambasadorul american la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield , a dezvăluit că a primit indiscreții tocmai despre intențiile Moscovei cu privire la acordul privind grâul:
„Noi”, a spus ea în cadrul unei conferințe de presă, ”aveam indicii că rușii ar putea fi interesați să revină la discuții. Vom aștepta să vedem dacă asta se întâmplă cu adevărat”.
Moscova a abandonat acordurile pe 17 iulie. În ultimele zile, rușii și-au declarat disponibilitatea de a restabili acordul, cu condiția ca „cererile stabilite” de Kremlin „să fi fost acceptate”.
Aceste condiții, reafirmate astăzi de Putin în conversația sa cu Erdogan, se așteaptă să fie acceptată cererea de îmbunătățire a exporturilor rusești de cereale și îngrășăminte.
„Rusia și președintele Putin au spus-o deja de o sută de ori: suntem gata să revenim imediat la acordul în sine.
Nu doar la negocieri, ci și în acordul în sine. Dar acrodul trebuie implementat în partea referitoare la Federația Rusă, ceea ce nu s-a întâmplat până acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
În urmă cu un an, la 1 august 2022, prima navă încărcată cu cereale a părăsit portul Odesa, simbolul victoriei lui Erdogan, singurul care a reușit vreodată să convingă Kievul și Moscova să se înțeleagă asupra ceva de la începutul războiul.
Exporturile au fost deblocate după un acord găsit la Istanbul pe 22 iulie 2022 între Turcia, Rusia, Ucraina și ONU, care a înființat un centru în orașul de pe Bosfor pentru coordonarea deplasărilor navelor încărcate cu cereale și alte produse alimentare printr-un coridor sigur în Marea Neagră.
Mai târziu, în toamnă, Rusia și-a suspendat participarea pentru câteva zile, dar pe 17 noiembrie pactul a fost reînnoit pentru încă patru luni.
Moscova a avansat cu acea ocazie afirmația că acordul ar putea include și exportul de produse rusești, iar în martie acordul a fost reînnoit, dar doar pentru 60 de zile.
Același lucru s-a întâmplat în luna mai a acestui an: inițiativa a fost prelungită cu doar două luni, dar cu puțin timp înainte de termenul limită, programat pentru 17 iulie, Rusia a decis să se retragă din acord și până acum nu s-a ajuns la niciun acord pentru o nouă prelungire.
Suntem aici astăzi. Pe lângă Erdogan, Africa de Sud a mai spus că intenționează să convingă Rusia să reia discuțiile privind Inițiativa Mării Negre, a declarat ministrul de externe Naledi Pandor, primindu-l pe omologul său japonez, Yoshimasa Hayashi.
„Interacționăm cu toate părțile interesate pentru a vedea dacă putem găsi o soluție”.
În timp ce liderul ucrainean, Volodymyr Zelensky, își menține ferm poziția:
„Când porturile civile sunt vizate, când teroriștii distrug în mod deliberat chiar și lifturile de cereale, este o amenințare pentru toate continentele. Rusia trebuie oprită”.
Între timp, grâul moale se tranzacționează la 639 de dolari cu o scădere de 1,8%, în timp ce grâul dur scade la 779 de dolari cu o scădere de 3,1%.
Rubla, în schimb, este în scădere: dolarul american a depășit astăzi 94 de ruble în timp ce euro a ajuns la 103 de ruble!
În ambele cazuri, aceasta este valoarea maximă atinsă asupra rublei de către cele două valute din 28 martie a anului trecut.
Sursa: laverita.info
Adaugă comentariu