Geopolitică

BRICS continuă să se extindă: chiar și Etiopia cere să se alăture

BRICS continuă să se extindă: chiar și Etiopia cere să se alăture

Numărul țărilor care solicită să adere la grupul BRICS este în creștere din ce în ce mai mare, grupul care până nu demult era considerat una dintre principalele economii emergente, alcătuit din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud

Acum unele dintre aceste țări, precum China, sunt adevărate puteri globale, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere tehnologico-militar

Termenul BRIC, inventat de economistul Goldman Sachs Jim O'Neill în anul 2001, a însemnat inițial doar primele patru țări, Africa de Sud aderând abia în 2010.

Până în prezent, peste 19 națiuni și-au exprimat interesul să se alăture coaliției „economiilor emergente”!

După solicitarea de aderare a Arabiei Saudite, Iran, Egipt, Algeria, Argentina și Indonezia, acum este rândul Etiopiei să dorească acest lucru. 

Într-o conferință de presă din 29 iunie 2023, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al statului african, Meles Alem, a făcut cunoscut că:

„am solicitat aderarea și sperăm într-un răspuns pozitiv”. 

„În calitate de țară care a fost membru fondator al unor instituții globale precum UA și ONU, și pe măsură ce căutăm să ne asigurăm interesele naționale, este important să ne alăturăm blocurilor precum BRICS”, a explicat Alem.

Dar Etiopia nu este singura țară care a solicitat recent aderarea sau și-a exprimat dorința de a se alătura grupului! 

Nicaragua și-a exprimat și ea interesul de a se alătura coaliției, la fel ca și alte câteva economii din sudul lumii care speră să găsească în acest grup o modalitate de a crea un sistem economico-financiar mai echitabil și mai independent de Statele Unite și hegemonia dolarului. 

„Nicaragua și-a exprimat deja interesul de a adera la BRICS. Este logic pentru că este un mod nou, o lume nouă, în care țările în curs de dezvoltare pot avea o unitate mai bună și o dezvoltare mai bună, o lume mai bună, o lume multipolară”, a spus ministrul de externe al Nicaragua, Denis Moncada. 

Managua și Moscova discută despre desfășurarea comerțului în monede naționale, inclusiv plata pentru cereale rusești în ruble sau córdobas. 

Argentina , cea de-a 23-a economie din lume, a declarat, de asemenea, că a primit sprijin oficial din partea Chinei pentru a se alătura grupului.

Una dintre particularitățile care caracterizează BRICS este prezentarea acesteia ca o alternativă puternică de dezvoltare a piețelor emergente în comparație cu blocul occidental!

Născut, de fapt, cu scopul de a exprima poziții unitare în forurile multilaterale, de a intensifica relațiile politice și comerciale dintre țările membre, ulterior cea mai mare ambiție a acesteia a devenit de a acționa ca o alternativă la grupul G7 cu intenția de a modifica progresiv structura sistemului financiar internațional. 

Tot cu acest scop, în 2014, s-a înființat Noua Banca de Dezvoltare la Fortaleza, în Brazilia, ca alternativă la instituțiile Breton Woods (FMI și Banca Mondială). 

Unul dintre principalele obiective ale grupului este consolidarea utilizării monedelor alternative la dolar în comerțul bilateral.

În acest sens, la începutul lunii iunie, națiunile organizației au cerut băncii special create de blocul BRICS să ofere indicații despre cum ar putea funcționa o potențială nouă monedă comună, în special modul în care ar putea proteja alte țări membre de impactul sancțiunilor precum cele impuse Rusiei. 

Miniștrii de externe ai statelor membre s-au întâlnit la Cape Town pe 1 iunie pentru a discuta despre modul în care blocul poate câștiga mai multă influență globală și se poate apăra împotriva sancțiunilor unilaterale ale SUA. 

BRICS încearcă „să se asigure că nu devin victime ale sancțiunilor care au efecte secundare asupra țărilor care nu sunt implicate în probleme care au condus la acele sancțiuni unilaterale”, a declarat reporterilor Naledi Pandor, ministrul relațiilor internaționale din Africa de Sud, după întâlnire. 

În prezent, BRICS reprezintă mai mult de 40% din populația lumii și aproximativ 26% din economia globală.

Etiopia este, prin urmare, ultima națiune care și-a exprimat dorința de a face parte din acest proiect cu speranța de a crește dezvoltarea țării sale, în ciuda faptului că este una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din Africa, cu a doua cea mai mare populație de pe continent, de fapt, economia națiunii din Cornul Africii ocupă doar locul 59 în lume conform Fondului Monetar Internațional și are mai puțin de jumătate din dimensiunea celui mai mic membru BRICS, Africa de Sud. 

Posibilitatea de a se alătura unei coaliții de piețe în expansiune rapidă reprezintă, prin urmare, o perspectivă importantă de creștere pentru statul african.

Următoarea întâlnire a grupului, a cincisprezecea, este programată la Sandton Convention Center din Johannesburg, Africa de Sud, în perioada 22-24 august a acestui an. 

Summitul va avea ca temă:

„BRICS și Africa - un parteneriat pentru o creștere reciprocă accelerată, dezvoltare durabilă și multilateralism incluziv”.

(Dacă ați apreciat acest articol, poate doriți să faceți o donație pentru Cronica Diasporei. Spre deosebire de majoritatea altor site-uri web, noi nu primim finanțare, suntem 100% independenți și imparțiali. Editorii noștri nu sunt plătiți și lucrează în întregime voluntar, la fel ca majoritatea colaboratorilor noștri, dar există costuri inevitabile asociate de întreținerea unui site web. Depindem de cititorii noștri care ne vor ajuta, fie cu plăți regulate, fie cu plăți unice. Puteți dona aici DONEAZĂ. Mulțumim.)

Sursa: lindependente.online

Foto: wikimedia 

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).