Prăbușirea băncii elvețiene Credit Suisse, care face să tremure piețele europene din cauza riscului de contagiune bancară, are un motiv foarte specific care constă în refuzul Băncii Naționale Saudite, principalul său acționar, de a participa la recapitalizarea instituției de credit.
Ceea ce reflectă îndeaproape, la nivel financiar, schimbările rapide de ordine care au loc în echilibrul geopolitic global, unde națiunile din Asia și Orientul Mijlociu creează noi alianțe politice și comerciale.
Alegerea băncii arabe, de fapt, se înscrie într-un context în care saudiții se repoziționează pe scena internațională, îndepărtându-se din ce în ce mai mult de zona de influență a SUA și apropiindu-se, în schimb, de China și, în parte, de Rusia.
Acest lucru este dovedit de faptul că, cu puțin timp înainte de decizia de a nu recapitaliza instituția elvețiană, Riad și-a normalizat relațiile diplomatice cu Teheranul, inamicul său istoric, grație unui acord intermediat de Beijing.
China își mărește astfel influența în Orientul Mijlociu în defavoarea Statelor Unite, deja marginalizate de ceva vreme în regiune și din cauza relațiilor proaste ale regalității saudite cu președintele Joe Biden.
Cel financiar ar fi așadar un instrument în contextul războiului geopolitic mai larg în care axa balanței de putere se îndreaptă spre est, decretând încetarea din ce în ce mai rapidă a unipolarității.
Ceea ce este confirmat de faptul că, în fața neinvestirii în banca elvețiană, saudiții s-au grăbit în dorința de a stabili relații comerciale cu Teheranul: ministrul de finanțe al Arabiei Saudite, Mohammed Al-Jadaan, a declarat miercuri că investițiile saudite în Iran ar putea avea loc „foarte repede” în urma acordului de restabilire a relațiilor diplomatice.
„Nu avem nici un motiv să nu investim în Iran și nu avem nici un motiv să nu le permitem să investească în Arabia Saudită.
Este în interesul nostru să ne asigurăm că ambele națiuni profită reciproc de resursele și avantajul competitiv” pentru a afirma stabilitatea în regiune, a spus Al-Jadaan.
Pentru a expune stabilitatea financiară occidentală la riscuri este și faptul că de ceva timp Beijingul nu a reînnoit achiziția de obligațiuni guvernamentale americane!
Dacă în 2015 China deținea aproximativ 1.500 de miliarde de datorii americane, conform datelor de la Departamentul de Trezorerie al SUA, deținerile Chinei de Trezorerie a fost de 967,8 miliarde de dolari în iunie 2022, iar acum se ridică la 867 de miliarde de dolari, conform ultimei cifre.
Orientul, așadar, se distanțează de finanțele occidentale și datorită faptului că țările G7 au folosit instrumental componenta financiară ca armă geopolitică prin confiscarea rezervelor valutare rusești deținute în străinătate.
Teama celorlalți actori internaționali este că acest lucru s-ar putea întâmpla oricărei alte națiuni care nu este aliniată cu interesele Washingtonului.
De aici și încercarea de a construi un sistem financiar alternativ care ar putea duce și la crearea de noi echilibre, altele decât cele unipolare!
În acest context, mișcarea Arabiei Saudite ar putea avea ca scop slăbirea sistemului bancar occidental sau cel puțin să arate că ponderea sa financiară este capabilă să-l condiționeze.
Președintele Băncii Naționale Saudite, Ammar al-Khudairy, a explicat, cu referire la acțiunile deținute la Credit Suisse, că:
„Deținem în prezent 9,8%. Dacă depășim 10%, intră în vigoare un set de reguli noi și nu suntem înclinați să intrăm într-un nou regim de reglementare”.
Între timp, au intervenit băncile centrale ale marilor țări G7, inclusiv BCE: de fapt, în ciuda asigurărilor privind stabilitatea sistemului bancar european și american, autoritățile competente, după prăbușirea SVB și a institutului elvețian, au considerat necesară consolidarea sistemului de monitorizare a instituțiilor de supraveghere!
Fed, BCE și celelalte instituții naționale din Japonia, Marea Britanie și Canada, așadar, vor interveni pe piață prin furnizarea de lichidități și menținând contacte zilnice, mai degrabă decât săptămânale.
Băncile centrale occidentale au anunțat un efort coordonat pentru a îmbunătăți accesul băncilor la lichiditate, în speranța de a atenua preocupările care afectează sectorul bancar global.
Inițiativa a început astăzi și va dura până la sfârșitul lunii aprilie.
„Salut acțiunile și deciziile rapide luate de autoritățile elvețiene. Ele sunt esențiale în restabilirea condițiilor ordonate ale pieței și asigurarea stabilității financiare.
Sectorul bancar din zona euro este rezistent, cu poziții puternice de capital și lichiditate. În orice caz, setul nostru de instrumente de politică este complet echipat pentru a oferi sprijin de lichiditate sistemului financiar din zona euro, dacă este necesar, și pentru a menține transmiterea fără probleme a politicii monetare”, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, într-un comunicat.
În timp ce instituțiile financiare occidentale, așadar, sunt în alertă pentru a preveni o posibilă criză financiară, noi alianțe și noi echilibre se conturează în Est cu națiunile non-occidentale care creează relații și legături comerciale care pot eroda și mai mult hegemonia deja slabă a țările G7.
Recenta stabilizare a relațiilor diplomatice dintre Riad și Teheran și decizia saudiților de a nu continua să susțină Credit Suisse merg ambele în această direcție, conform cu ceea ce poate fi definit ca un război hibrid geopolitico-financiar.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu