Geopolitică

BOOM: este justificat refuzul SUA la propunerea de PACE prezentată de China?

BOOM: este justificat refuzul SUA la propunerea de PACE prezentată de China?

La împlinirea unui an de la izbucnirea războiul din Ucraina, Ministrul de Externe Chinez a publicat pe site-ul său un plan de pace în 12 puncte care pun în prim-plan dialogul și negocierea ca unică posibilitate de ieșire din criză.

Planul a fost prezentat la finalul importantei și complexei misiuni diplomatice din Italia, Franța și Rusia de către președintele Comisiei de Afaceri Externe a Partidului Comunist, Wang Yi.

Planul de pace încearcă să țină cont de unele pretenții emise de ambele părți beligerante, riscând însă să devină prea vag, spre deziluzia părților în cauză.

Statele Unite ale Americii au refuzat deja planul propus, în timp ce președintele ucrainian Zelensky părea foarte discret la apariția acestuia.

Pe de o parte planul insista asupra importanței suveranității și integrității tuturor națiunilor, așa cum a fost stabilit de Carta Națiunilor Unite venind în întâmpinarea cerințelor Kievului, iar pe de altă parte planul condamnă sancțiunile unilaterale și ia în serios preocupările tuturor pentru siguranță națională.

Mai exact, punctele documentului intitulat „Poziția Chinei în soluționarea politică a crizei din Ucraina” publicat pe site-ul Ministerului de Externe al Republicii Populare Chineze sunt următoarele:

 1.Respectarea suveranității tuturor țărilor

Dreptul Internațional Universal recunoscut, inclusiv scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite trebuie să fie privite riguros.

Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor națiunilor trebuie susținută.

Toate țările, mari sau mici, puternice sau slabe, bogate sau sărace sunt membre cu drepturi egale ale Comunității Internaționale.

Toate părțile ar trebui să susțină unanim normele fundamentale care stabilesc relațiile internaționale.

Ar trebui să fie aplicată paritatea și uniformitatea Dreptului Internațional , în timp ce dublele măsuri trebuie respinse.

 2.Renunțarea la ideea de război rece

Siguranța unei țări nu ar trebui să fie asigurată pe cheltuiala altora. Siguranța unei regiuni nu ar trebui să fie obținută prin întărirea sau extinderea blocurilor militare.

Scopurile legitime și preocupările pentru siguranță globală trebuie privite cu seriozitate și tratate adecvat.

Nu există soluție simplă la o problemă complexă. Toate părțile ar trebui, pe ideea siguranței comune, globale, cooperante și sustenabilă pe termen lung, să contribuie la crearea unei structuri de siguranță Europeană echilibrată, eficientă și sustenabilă.

Toate națiunile ar trebui să se opună obținerii propriei siguranțe în detrimentul siguranței unei alte părți, să prevină ciocnirea blocurilor militare și să depună împreună eforturi pentru menținerea păcii și a stabilității în zona euro-asiatică.

 3.Oprirea ostilităților

Conflictul și războiul nu constituie beneficii pentru nimeni. Toate părțile trebuie să fie raționale și moderate, să evite alimentarea conflictului, mărirea tensiunilor și să împiedice adâncirea crizei și ulterioare complicații, ca și pierderea controlului.

Toate părțile trebuie să susțină Rusia și Ucraina pentru a lucra în același sens și pentru a relua cât mai repede dialogul, astfel încât să se oprească gradual focul.

 4.Reînceperea întâlnirilor de pace

Dialogul și tratative sunt unicele soluții practicabile în criza ucraineană. Toate încercările îndreptate spre o soluție pacifică a crizei trebuie încurajate și susținute.

Comunitatea Internațională ar trebui să se ocupe în mod corect de organizarea întâlnirilor de pace, ajutând părțile în conflict pentru a deschide oportunitatea unei rapide soluții politice și să creeze condiții și mijloace pentru reînceperea tratativelor. China va continua să aibă un rol constructiv în acest sens.

 5.Rezolvarea crizei umanitare

Toate măsurile menite să amelioreze criza umanitară trebuie încurajate și sprijinite. Operațiunile umanitare ar trebui să urmeze principiile neutralității și imparțialității fără a fi politizate.

Siguranța civililor trebuie să fie tutelată eficient, iar evacuarea acestora din zona conflictului trebuie făcută prin cordoane umanitare.

Sunt necesare eforturi mărite pentru asistență umanitară în zonele interesate, îmbunătățirea condițiilor umanitare și asigurarea unui acces rapid, sigur, fără obstacole, astfel prevenind înrăutățirea crizei umanitare.

 6.Protejarea civililor și a prizonierilor de război ( POW )

Părțile beligerante ar trebui să respecte riguros dreptul internațional umanitar, evitând să atace civili sau structuri civile, protejând femeile, copiii și oricare alte victime ale conflictului și să respecte drepturile fundamentale ale prizonierilor de război.

China susține schimbul de prizonieri de război între Rusia și Ucraina și invită toate părțile să creeze condiții mai favorabile în acest scop.

 7.Menținerea în siguranță a centralelor nucleare

China se opune atacurilor armate asupra centralelor nucleare sau ansamblurilor nucleare pacifice și invită toate părțile la respectarea Dreptului Internațional, inclusiv a Convenției asupra siguranței nucleare (CNS) și la evitarea absolută a accidentelor nucleare provocate de om.

China susține Agenția Internațională pentru energie atomică (AIEA) în exercitarea rolului său constructiv de siguranță și de protecție a instalațiilor nucleare civile.

 8.Reducerea riscurilor strategice

Armele nucleare nu trebuie folosite și războaiele nucleare nu trebuie să existe. Amenințarea sau folosirea armelor nucleare trebuie combătute.

Dezvoltarea nucleară trebuie prevenită și criza nucleară evitată. China se opune cercetării, dezvoltării și folosirii armelor chimice și biologice de către orice stat și în orice situație.

 9.Facilitarea exportului de grâne

Toate părțile trebuie să acționeze din plin, eficient, în mod echilibrat în Inițiativa grânelor din jurul Mării Negre semnată de Rusia, Turcia, Ucraina și Națiunile Unite și să susțină ONU atâta timp cât vor avea un rol important în această inițiativă.

Inițiativa de cooperare pentru siguranță alimentară globală propusă de China oferă o soluție viabilă la criza alimentară globală.

10.Stop sancțiunilor unilaterale

Sancțiunile unilaterale și maxima presiune nu pot rezolva problema , ci pot crea doar probleme noi.

China se opune sancțiunilor unilaterale neautorizate de Consiliul de Siguranță a Națiunilor Unite.

Statele interesate ar trebui să înceteze să mai abuzeze de sancțiuni unilaterale și să renunțe la ,,autoritatea brațului lung” împotriva anumitor țări, astfel reușind să își aducă aportul în diminuarea crizei ucrainene și să creeze condițiile necesare pentru țările în curs de dezvoltare de a-și dezvolta economia și de a îmbunătăți viața propriilor popoare.

11.Menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare

Toate părțile ar trebui să mențină cu seriozitate actualul sistem economic mondial și ar trebui să se opună folosirii economiei mondiale ca instrument sau armă pentru scopuri politice.

Sunt necesare eforturi conjugate pentru evitarea eșecurilor provocate de criză și de opunere la întreruperea cooperării internaționale în sectoarele energiei, finanțelor, comerțului alimentar și a transportului, sectoare ce pot compromite reprinderea economiei globale.

12.Promovarea reconstrucției postbelice

Comunitatea Internațională trebuie să adopte măsuri pentru a susține reconstrucția postbelică în zonele de conflict.

China este pregătită să furnizeze asistență și să dezvolte un rol constructiv în acest efort comun.

Primele reacții la planul de pace propus de China din partea SUA și NATO nu au fost deloc entuziaste.

Secretarul general al Alianței Atlantice , J.Stoltenberg , afirmând că:

,,China nu are credibilitate pentru că nu a condamnat invazia Rusiei și pentru că a semnat cu puțin timp înaintea invaziei un acord de parteneriat fără limite cu Rusia”.

Victoria Nuland , în interviul său către ,,Washington Post”, acuză Pechinul că se pregătește să furnizeze arme letale Moscovei, mod în care încearcă discreditarea imparțialității Pechinului.

Zelensky a declarat că ar fi favorabil unei întâlniri Ucraina-China, chiar dacă a recunoscut că nu a examinat încă textul propunerii făcute de China.

După cum aminteam chiar la începutul articolului, știm deja că SUA a refuzat acest plan de soluționare a crizei războiului din Ucraina propus de China!

Sursă : Giorgia Andiello „L’indipendente”

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).