În căutarea alianțelor și a armelor de trimis aliatului ucrainean, generalul Laura Richardson, șeful comandamentului sudic al Statelor Unite, a trimis tuturor țărilor sud-americane o ofertă precisă, cerând guvernelor lor să aprobe trimiterea vechilor lor armamente de Origine sovietică și ofertă în schimbul înlocuirii progresive cu echipamente militare americane mai noi.
O ofertă care a apărut din considerentul că armamentul rusesc sunt cele mai familiare soldaților din Kiev, care le pot folosi imediat, fără a necesita pregătire îndelungată.
Nu numai că un cor de „nu” s-a opus propunerii americane, dar guvernele sud-americane au denunțat propunerea, reafirmând, pe tonuri diferite, dar la fel de hotărâte, refuzul lor de a face război.
Din Mexic până în Argentina, trecând prin Chile, Brazilia și Columbia, nici un glonț din țările din America Latină nu va ajunge la Kiev.
„Chiar dacă vor ajunge ca deșeuri în Columbia, nu vom livra arme rusești pentru a le duce în Ucraina pentru a prelungi un război!
Nu suntem cu nici una dintre părți. Suntem pentru pace”, a declarat președintele columbian Gustavo Petro.
„Brazilia nu are nici un interes să trimită muniții pentru a fi folosite în războiul dintre Ucraina și Rusia! Brazilia este o țară a păcii”, a spus Lula.
„Nu cred că trimiterea de arme pentru a prelungi un conflict are sprijin în America Latină”, a spus Marcelo Ebrard, ministrul de externe mexican.
Din Buenos Aires, SUA nici măcar nu a primit un răspuns din partea vreunui reprezentant guvernamental de vârf, încheind chestiunea cu o declarație slabă a purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării:
„Argentina nu va coopera cu războiul”.
Opoziție fermă și din partea guvernului chilian, care a oferit sprijin Ucrainei doar pentru a ajuta la deminarea teritoriului.
Peru și Ecuador nu au oferit nici un răspuns oficial, dar nimic nu sugerează că ar avea vreo intenție de a se plimba la Washington.
Opoziția acestor țări se adaugă la cea reiterată în mod repetat de țări istoric socialiste, precum Cuba, Venezuela, Bolivia și Nicaragua. Cu aceste state „necinstite” Washingtonul nici nu a încercat o abordare.
Respingerea în masă a țărilor sud-americane nu se naște doar din motive ideologice, ci este mărturia plastică a unei schimbări profunde care are loc pe continent.
De ceva vreme, țările a ceea ce odată a fost considerat „curtea din spate” a Statelor Unite ale Americii se uită cu interes la relații profitabile cu Rusia, China și orice alt partener care poate construi relații economice bazate pe dezvoltare reciprocă!
Un continent care vizează neutralitatea și acordă o atenție deosebită mișcării revigorante a țărilor nealiniate.
Procesul de înstrăinare de Washington pare ireversibil și a culminat în urmă cu câteva săptămâni cu propunerea comună a Braziliei și Argentinei de a concepe o monedă comună, între timp între cei doi giganți ai continentului, dar cu potențială deschidere altor națiuni latino-americane.
Un proiect văzut ca un fum de paie de către Statele Unite, încă departe de a fi resemnate să-și piardă hegemonia istorică asupra regiunii.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu