Deputații europeni și statele membre ale UE au ajuns la un acord peste noapte cu privire la o reformă de anvergură a pieței europene a carbonului, care se află în centrul planului COP27 de climă.
Pe baza acordului la care s-a ajuns după aproximativ 30 de ore de discuții între negociatorii din Parlamentul European și statele membre ale UE, pentru a-și acoperi emisiile de CO2, producătorii de energie electrică și industriile mari consumatoare de energie din UE vor trebui să cumpere „autorizații poluante” pe piața europeană pentru cotele de emisii (ETS), creat în 2005 și care se aplică la 40% din emisiile continentului.
Cotele totale create de state vor scădea în timp pentru a le încuraja să emită mai puțin CO2.
Conform acordului, rata reducerilor de cote va continua cu o scădere de 62% până în 2030 față de 2005 (față de o țintă anterioară de 43%).
Ceea ce înseamnă că de fapt producătorii în cauză vor trebui să-și reducă emisiile cu 62%.
Un punct controversat al reformei este faptul că executivul UE va propune crearea unei a doua pieţe a carbonului (ETS2) pentru încălzirea locuinţelor şi carburanţii rutieri.
În final s-a stabilit ca și gospodăriile să plătească un preţ pentru emisiile de carbon provocate de utilizarea încălzirii cu gaz dar și a carburanţilor pentru automobile începând cu anul 2027!
Eu cred că cei care vor avea de suportat toate aceste cheltuieli, vor fi ca de obicei, cetățenii, și vedem deja că, pe lângă cota de carbon pe care probabil fiecare cetățean o va achita în curând, se va introduce taxa CO2 pentru cei cu centrale proprii de apartament care funcționează pe gaz!
Autor: Daniel Oprican
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu