Economie

Ucraina vinde cerealele în România în timp ce fermierilor români li se acordă 1 euro la hectar!

Ucraina vinde cerealele în România în timp ce fermierilor români li se acordă 1 euro la hectar!

În timp ce vecinii noștri din Ucraina pot exporta fără nici o taxă cerealele în UE, în mare parte în România, Comisia Europeană nu va da decât 1 euro la hectar pentru a compensa pierderile fermierilor români cauzate direct de Ucraina.

Mai mult, Comisia Europeană a și recunoscut că ucrainenii au vândut cerealele în România ca să-și reducă din costurile de transport și să-și maximizeze profiturile, bineînțeles.

Un singur lucru a acceptat în plus Comisia, acela de a permite statului român să mai dea, pe lângă 1 euro la hectar de la UE, încă 1 euro la hectar din bugetul național! Adică tot din banii românilor!!!

Ca urmare a schimbării rutelor logistice, au crescut costurile aferente transportării cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina spre piețele lor tradiționale, acest lucru ducând la o redirecționare a exporturilor înspre piața Uniunii, a arătat Comisia Europeană.

În realitate, pentru Ucraina ar fi fost oricând avantajos, din punctul de vedere al profiturilor, să inunde cu cereale piața europeană, în special țările vecine.

Însă, pentru că folosesc erbicide și pesticide periculoase pentru sănătate și pentru că nu fac parte din UE, până la conflictul cu Rusia, nu aveau acces pe aceste piețe.

Și uite așa, cu această ocazie, deținătorii acelor terenuri care produc cerealele respective, mulți dintre ei nefiind ucraineni, 28% din pământurile agricole ale Ucrainei au fost cumpărate de 3 firme din SUA, fac acum profituri uriașe ocolind astfel și taxele vamale pentru export!

Deși Comisia Europeană a invocat foametea mondială, în special a statelor africane, pentru a permite Ucrainei să tranziteze și să vândă fără taxe și controale în UE, cerealele au rămas în statele Uniunii, cei mai afectați de prăbușirea prețurilor fiind fermierii români, bulgari și polonezi.

”Importurile mai mari de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina în statele membre ale Uniunii aflate în apropierea Ucrainei, prin care trec principalele culoare de solidaritate UE-Ucraina create, au un impact asupra fermierilor locali.

În anumite regiuni ale Uniunii, importurile suplimentare generează o ofertă excedentară, determină scăderea prețurilor la nivel local sau saturează lanțurile logistice”, a precizat Comisia Europeană.

Compensare de 1 euro pe hectar!

Comisia Europeană a decis să acorde fermierilor români compensări de un euro pe hectar, dat fiind că suprafața cultivată în România este de 10 milioane de hectare.

La un euro pe hectar, UE practic își bate joc de fermierii din România, atrăgând atenția că banii trebuie acordați pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii și doar cu condiția ca plățile efectuate să nu provoace nicio denaturare a pieței sau a concurenței.

Mai mult, România trebuie să raporteze Comisiei Europene criteriile utilizate pentru a stabili metodele de acordare a ajutoarelor și justificarea modului de distribuire a ajutoarelor în rândul fermierilor!

Se acceptă încă un 1 euro la hectar din banii românilor!

Cum acest ajutor formal doar, alocat Bulgariei, Poloniei și României nu poate compensa pierderilor suferite de fermierii din regiunile afectate, a fost permis statelor membre în cauză să li se permită să acorde un sprijin național suplimentar producătorilor respectivi, a transmis Comisia Europeană.

”Bulgaria, Polonia și România pot acorda ajutoare naționale suplimentare până la maximum 100 % din cuantumul corespunzător stabilit (adică maxim 1 euro în plus la hectar), pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii, cu condiția ca plățile efectuate să nu provoace nicio denaturare a pieței sau a concurenței”, se precizează în Regulamentul de acordare a sprijinului de urgență.

Între timp, după protestele fermierilor bulgari, care au blocat vămile pentru a opri cerealele ucrainene, fermierii români au protestat și ei zilele trecute printr-o manifestație fără precedent!

În Polonia, se pare că Zelenski a bătut palma la Varșovia, anunțând că s-a găsit o soluție pentru fermierii polonezi.

În Ungaria, autoritățile au reușit să găsească toate cerealele toxice pe care autoritățile române nu le-au depistat și au distrus cam 29 de tone!

Amintim că cele 3 țări care au avut de suferit de pe urma invaziei piețelor europene cu cerealele din Ucraina, au primit fonduri derizorii, după cum urmează:

-  10 milioane de euro România, care beneficiază de cea mai mică sumă,

-  26 de milioane de euro Polonia,

-  16 milioane de euro Bulgaria.

Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea a declarat:

„Când venea vorba de grâu în Europa eram cândva numărul 1, acum România a ajuns să importe grâu din Ucraina, în 2022 România a cumpărat 514.506 tone de grâu, în contextul în care în perioada 2018-2021 țara noastră nu a cumpărat nici un gram de grâu din Ucraina.

Acum 5 luni de zile, prețul la grâu era 370 de euro, iar azi este undeva sub 250 de euro, ceea ce înseamnă o scădere de peste 33%, în contextul în care, toți fermierii s-au aprovizionat cu inputuri și cu îngrășăminte încă de anul trecut când prețurile erau de 3 ori mai mari.

Acum, indiferent de subvenția care va veni, nu se știe dacă vor ieși pe profit. Marfa românească nu a mai fost la căutare pentru că a fost la căutare marfa ieftină din Ucraina, iar noi am intrat într-o competiție neloială, cu un stat care nu respectă aceleași standarde.

România, prin vocea fermierilor, a cerut cel puțin 200 de milioane de euro pentru a compensa prejudiciile cauzate de această concurență neloială, dar și pentru faptul că România a servit ca și principală platformă logistică pentru tranzitul mărfurilor din Ucraina în toată această perioadă.

Este normal ca și Ministrul Agriculturii să susțină ferm poziția noastră, și cred că este momentul ca și România să câștige din acest context, nu numai să pierdem”.

Surse: https://www.national.ro/ și https://www.replicaonline.ro/

Foto: Leonhard Lenz 

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).