Economie

Țările cele mai afectate de acapararea terenurilor

Țările cele mai afectate de acapararea terenurilor

Conform unei analize a bazei de date Land Matrix, Republica Democrată Congo este țara cel mai puternic afectată de acapararea terenurilor, definită ca cumpărarea, închirierea sau concesionarea terenurilor în scopuri comerciale de către companii din străinătate, care afectează terenuri care fuseseră anterior folosite în comun, de micii acționari sau în mediu natural.

Începând cu anul 2000, în țară au fost încheiate tranzacții pentru cumpărarea sau folosirea a peste 9 milioane de hectare de teren, care afectează aproximativ 4 la sută din suprafața acesteia.

S-a raportat că investitorii străini din RDC cumpără terenuri pentru uz agricol, dar și pentru utilizarea în schemele de comercializare a carbonului. Țara care este bogată în pădure tropicală naturală a văzut recent acuzații că guvernul său a fost complice la facilitarea acaparării terenurilor în acest scop.

Țările africane apar frecvent în baza de date, Camerunul, Republica Congo și Liberia văd ca părți relativ mari din teritoriile lor își schimbă mâinile.

Înainte de invazia rusă, Ucraina a văzut, de asemenea, o mulțime de investitori străini și zone de conversie a utilizatorilor pentru proiecte agricole la scară largă, o moștenire a vremurilor sovietice, când țara coșului de pâine a început să se angajeze în agricultură la scară largă.

Tranzacțiile cu terenuri cuprind peste 3 milioane de hectare, reprezentând 5,5% din suprafața Ucrainei.

Începând cu 2019, Peru a fost țara în care au avut loc cele mai mari acaparări de terenuri, cu puțin peste 16 milioane de hectare cedate în ultimii douăzeci de ani, în mare parte destinate mineritului.

De atunci, țara a fost reclasificată ca țară cu venituri medii superioare și, prin urmare, a ieșit din domeniul de aplicare al analizei Land Matrix.

Sursa: statista

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).