Economie

Rusia încearcă strada rublei digitale ca răspuns la sancțiuni!

Rusia încearcă strada rublei digitale ca răspuns la sancțiuni!

Tendința de a introduce monedele digitale ale băncii centrale (CBDC) se impune rapid în multe țări ale lumii!

După anunțul recent al Băncii Centrale Europeane al unui proiect de lege pentru introducerea monedei euro digitale, a venit rândul Rusiei unde președintele Vladimir Putin luni a semnat o lege privind introducerea rublei digitale și crearea unei platforme electronice corespunzătoare. 

Se vor putea efectua tranzacții cu noul format de monedă folosind platforma rublei digitale, un sistem informatic special operat de Banca Rusiei. 

Rubla, prin urmare, va avea trei forme:

  • numerar,
  • non-cash și
  • digitală. 

Potrivit legii, rubla digitală va fi folosită ca mijloc de plăți și transferuri, dar nu este prevăzută posibilitatea de a deschide un cont bancar folosind ruble digitale sau de a obține un împrumut în ruble digitale. 

Unul dintre obiectivele principale în accelerarea proiectului rublei digitale este crearea unui nou sistem de plată capabil să ocolească sancțiunile occidentale și excluderea din sistemul Swift.

Cetăţenii ruşi nu vor fi obligaţi să folosească CBDC, iar utilizarea rublei digitale va fi o alegere voluntară lăsată la decizia persoanelor, a informat pe 24 iulie guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina:

„Nimeni nu va forţa pe nimeni să adopte rubla digitală. Dar sperăm cu adevărat că va fi mai convenabil și mai ieftin atât pentru oameni, cât și pentru companii și vor începe să-l folosească. Aceasta este o nouă oportunitate”.

Prima națiune care a introdus un CBDC în 2018 a fost Venezuela și este, și astăzi, singura țară care a folosit o monedă digitală, Petro, emisă de o bancă centrală. 

Principalele motive care au determinat guvernele venezuelene, mai întâi pe cel al lui Hugo Chavez și apoi pe cel al lui Nicolas Maduro, să introducă o monedă alternativă bolivarului care se referă la posibilitatea de eludare a sancțiunilor americane și de a avea la dispoziție un mijloc internațional de plată.

Denumirea monedei derivă din cea mai mare bogăție a țării, petrolul și, deloc surprinzător, valoarea monedei virtuale este susținută nu numai de petrol, ci și de imensa bogăție minerală a națiunii. 

În același an în care Petro a fost introdus, Rusia și Iran au convenit să folosească bani virtuali în comerțul lor pentru a se sustrage sancțiunilor SUA!

Atunci când transferă criptomonede, de fapt, ocolesc sistemul de plată SWIFT, care este cel mai mare sistem de mesagerie în plata electronică din sector, gestionat de Statele Unite. 

Prin urmare, criptomonedele reprezintă o posibilă soluție pentru a contracara hegemonia financiară occidentală, dar din cauza problemelor pe care le pot prezenta, acestea sunt înlocuite treptat de CBDC!

Din 2019, aproximativ 80% dintre băncile centrale la nivel global au luat în considerare posibilitatea introducerii propriei monede digitale.

Spre deosebire de criptomonede, care sunt emise de companii private, CBDC-urile sunt emise de băncile centrale care controlează și au o valoare stabilă, în teorie. 

Criptomonedele, pe de altă parte, sunt supuse unor fluctuații puternice de valoare ceea ce le face mai atractive pentru speculatori decât pentru comerț. 

Există însă și alte motive care fac ca introducerea monedelor digitale să fie mai convenabilă decât moneda virtuală descentralizată: acceptarea acesteia din urmă, încă relativ puțin pentru plăți, limitează utilizarea acesteia ca mijloc de schimb. 

În al doilea rând, există încă mai multe probleme legate de acceptarea criptomonedelor ca metodă de plată, cum ar fi protecția clienților (confidențialitate și securitate), respectarea legilor și reglementărilor țării (de exemplu, chestiuni fiscale) și utilizarea pentru spălarea banilor sau finanțarea terorismului.

În ceea ce privește problema volatilității, criptomonedele încearcă să o rezolve prin așa-numitele „monede stabile” care se fixează pe activele din lumea reală, cum ar materiale precum aurul. 

Tocmai această evoluție continuă a monedelor virtuale a alarmat băncile centrale de teama că acestea ar putea înlocui progresiv valutele cu curs legal emise de instituțiile centrale. 

De aici, ideea de a introduce CBDC. Rusia însăși, deși este una dintre puținele țări din lume, împreună cu Iranul, care autorizează plățile transfrontaliere în cripto, în același timp interzice plățile locale și schimburile naționale de cripto. 

După cum s-a raportat pe site-ul specializat Cointelegraph, utilizarea Bitcoin sau a oricărei alte criptomonede similare pentru plățile transfrontaliere este „foarte discutabilă”, deoarece aceste active sunt „dificil de controlat”. 

Aici rubla digitală oferă soluția problemei, deoarece Banca Rusiei este singurul operator al platformei de ruble digitale.

Tocmai din cauza necesității de a avea o alternativă rapidă la sistemul financiar occidental din care Rusia, ca și alte țări nealiniate la politicile Washingtonului, a fost substanțial exclusă, Moscova va introduce oficial rubla digitală încă de la 1 august 2023, dar adoptarea sa în masă nu este așteptată înainte de 2025 și nici măcar de 2027.

În orice caz, în fața Parlamentului Rusiei guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, deja în 2022 asigurase că „rubla digitală este printre priorități .

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).