Economie

BCE ridică din nou ratele dobânzilor: cei cu veniturile mici vor plăti din nou!

BCE ridică din nou ratele dobânzilor: cei cu veniturile mici vor plăti din nou!

În cadrul ședinței din februarie, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să mărească costul banilor cu încă 0,5%.

Rata dobânzii a ajuns astfel la 3%, BCE neexcluzând o nouă majorare de 50 de puncte de bază în martie.

Potrivit Federației Bancare Autonome Italiene (FABI), creșterea va avea un impact imediat asupra creditelor ipotecare și a împrumuturilor, cu majorări ale dobânzii pentru toate tipurile de finanțare.

O lovitură care numai în Italia va afecta până la 6,8 milioane de familii, care au un împrumut.

În timp ce pentru creditele ipotecare cu rată variabilă valoarea ratelor de plătit va crește cu 31%, noile credite ipotecare cu rată fixă ​​vor fi afectate de o creștere de peste 100%.

Reacția este semnificativă, mai ales având în vedere natura cumulativă a fenomenului. Deja astăzi, ratele vechilor credite ipotecare cu rată variabilă au suferit creșteri de până la 43%.

Noile credite ipotecare cu rată fixă, pe de altă parte, au trecut de la o rată medie a dobânzii de aproximativ 1,8% la chiar peste 4%.

Evident, nici o creștere pentru creditele ipotecare cu rată fixă ​​contractate înainte de criza economică. În ceea ce privește finanțarea de consum, rata medie a dobânzii, care la sfârșitul anului 2021 era de 8,1%, ar putea ajunge la 11,3%.

Pentru a achiziționa o mașină de 25.000 de euro integral în rate, cu un împrumut pe 10 ani, costul total trece astfel de la 37.426 de euro la 42.986 de euro, cu o diferență totală de 5.560 de euro (+15%).

Inflația, împreună cu răspunsurile Băncii Centrale Europene, continuă să cântărească asupra conturilor a milioane de gospodării din Uniune.

Scopul BCE este de a încetini cererea de bunuri și servicii și din acest motiv a crescut costul banilor din iulie anul trecut.

Potrivit previziunilor Oficiului Parlamentar de Buget (PBO), va fi nevoie de cel puțin 12 luni pentru ca inflația să fie reabsorbită.

Aceasta înseamnă că pentru anul în curs prețurile bunurilor și serviciilor vor rămâne ridicate, iar puterea de cumpărare a consumatorilor va continua să se erodeze.

Aceștia din urmă se vor îndatora mai mult din cauza noii înăspriri a creditelor ipotecare și a creditelor.

Rezultatul va fi într-adevăr o reducere bruscă a cererii, dar în fața unei reduceri drastice a consumului de toate tipurile.

Există temeri pentru satisfacerea bunurilor esențiale, întrucât vor plăti din nou costurile ultimei situații economice cei cu venituri mici!

Obiceiurile legate de alimentație s-au schimbat în ultimele luni, cel puțin în Italia: 1 din 5 italieni a spus că cumpără mai puține produse alimentare (în special carne și pește) decât în ​​perioada pre-scumpirilor!

Înainte de criza economică, aproximativ 1 din 3 italieni nu putea pune deoparte economiile la sfârșitul lunii, iar în decembrie procentul a crescut la 41%.

Tot mai mulți oameni au apelat la economiile acumulate de-a lungul anilor sau au fost nevoiți să ceară ajutor rudelor!

Eu adaug, dacă aceasta este politica anti inflaționistă a acestui institut BCE, atunci trebuie să ne așteptăm că ce este mai rău abia urmează să trăim!

Probabil din acest an vom vedea cazuri dramatice, de familii care nu-și vor mai permite să-și plătească creditele pentru case, și, încet încet, vom vedea cum atacul asupra proprietății private, dorit de marele Forum Economic Mondial, se va realiza sigur, dar treptat, evident, până la finalizarea planului 2030!

Eu vă spun să nu uitați că aceștia doresc un lucru anume: „Nu veți mai avea nimic, dar veți fi fericiți”!

Din păcate mulți cetățeni nu conștientizează că nu mai este vorba de conspirații, planul lor merge înainte, iar noi, prin lipsa noastră totală de reacție, nu facem altceva decât să contribuim la realizarea lui!

Autor: Daniel Oprican

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).