Începând cu luna iunie a anului viitor, Ajay Banga va fi noul președinte al Băncii Mondiale, institutul de credit internațional cu sediul la Washington care, printre altele, este responsabilă de gestionarea împrumuturilor bănești către țări și de planificarea decontărilor datoriilor.
Un nume, cel al lui Banga, care cu siguranță va spune puțin cititorilor, dar care este relevant din mai multe motive.
În primul rând, certifică că dominația americană încă mai planează asupra unei instituții teoretic supranaționale.
Alegerea lui Banga a fost de fapt luată direct de Casa Albă, care într-un comunicat a anunțat că l-a „numit”.
Mai mult, cu palmaresul său ca veteran de pe Wall Street și finanțator al multinaționalelor de combustibili fosili, el ne lasă să deducem care vor fi politicile Băncii Mondiale în viitorul apropiat.
Numirea sa, deloc surprinzătoare, a fost puternic criticată de 53 de organizații neguvernamentale într-o scrisoare deschisă.
Statele Unite sunt acționarul majoritar al Grupului Băncii Mondiale și au ales întotdeauna liderul timp de 77 de ani.
Același lucru a fost valabil și pentru președintele în exercițiu David Malpass, dorit de Donald Trump dar nevoit să demisioneze cu un an mai devreme, oficial din cauza inadecvării sale pentru a face față crizelor lumii.
Ajay Banga a fost prezentat de guvernul SUA drept „lider global în tehnologie, date, servicii financiare și inovare pentru incluziune” și actual vicepreședinte al gigantului General Atlantic , o firmă de investiții cu sediul în New York.
Viitorul președinte, născut la Pune, India, la 10 noiembrie 1959, deține o diplomă în economie la Stephen's College din New Delhi și un master la una dintre cele mai bune școli din țară!
Titluri care i-au permis să dețină ani de zile rolul de managing director al Mastercard , companie care împreună cu Visa domină circuitele de plată.
Contra-curriculumul ne vine în schimb din scrisoarea deschisă menționată mai sus publicată de Eurodad, o rețea de 53 de organizații neguvernamentale care se ocupă de problemele legate de datorii, promovarea dezvoltării și reducerea sărăciei.
Din această scrisoare aflăm că Banga a lucrat în multe multinaționale, ocupându-se de interese private și de capital.
Un bărbat despre care se face referire ca un „veteran de pe Wall Street”, deoarece afilierile sale actuale și trecute includ a fi președinte al consiliului de administrație al Exor (un holding de investiții olandez) și director al Temasek (fondul de investiții de stat din Singapore), care pun la dispoziție bani pentru proiecte care implică combustibili fosili.
Din acest motiv, potrivit Eurodad:
„fără experiență dovedită în dezvoltare, Banga nu are credibilitatea de a conduce Banca Mondială în scopul său declarat de a promova dezvoltarea durabilă și eradicarea sărăciei sau în abordarea drepturilor economice și sociale ale comunităților cele mai vulnerabile, ca să nu mai vorbim de schimbările climatice”!
În practică, continuă organizațiile:
„profilul acestui candidat nu ar putea fi mai departe de ceea ce are nevoie lumea în contextul actual de crize și urgențe”.
Interesantă este încheierea scrisorii, în care Eurodad se alătură numeroaselor țări ale lumii, începând cu Rusia și China, care de ceva timp au denunțat dominația americană asupra multora dintre așa-zisele organizații internaționale.
Potrivit Eurodad, Banca Mondială își va putea desfășura activitatea într-un mod util societății doar dacă în viitor „optăm pentru alegeri democratice, meritocratice și transparente, punând capăt hegemoniei americane”.
Într-adevăr, următorului lider al Băncii Mondiale ar trebui să-i pese de situația a milioane de oameni care trăiesc în sărăcie și de criza climatică în creștere.
„Lumea are nevoie de un președinte al Băncii Mondiale care să acorde prioritate finanțării publice pentru investițiile publice și serviciile publice și care să susțină diversificarea economică.
Pe scurt, că are experiența potrivită și un background care îi permite să înțeleagă cum să se miște și ce este mai bine pentru țările în dificultate. O persoană care, poate, s-a născut în anumite contexte”.
Eu cred că este o utopie să vorbim de alegeri democratice, de transparență și meritocrație, într-o lume tot mai cuprinsă de corupție, falsitate, manipulare și criminalitate, unde cetățeanul de rând este și a fost doar o unealtă a celor care conduc lumea prin acești interpuși, pe care noi avem iluzia că îi alegem odată la 4 ani!
Sursa: lindependente.online
Foto: wikimedia
Alte surse oficiale:
Adaugă comentariu