În Fâșia Gaza, totul se prăbușește. Mii de civili și-au abandonat casele în această dimineață și încearcă să ajungă în sudul enclavei după ultimatumul lansat de armata israeliană, care a anunțat că nordul Fâșiei va deveni o zonă de operațiuni militare.
Cei care nu au mijloace de transport se deplasează pe jos, purtând doar niște bagaje, într-un marș de cel puțin 10 kilometri.
ONG-urile au tras un semnal de alarmă: este absolut imposibil să evacuezi un milion de oameni din Gaza, care a fost devastată de zile întregi de raidurile israeliene, unde clădirile prăbușite, drumurile închise și trecerile blocate îi condamnă să moară într-o cușcă în cerul deschis a mii și mii de oameni.
Sunt persoane vârstnice și cu dizabilități închise la pat în casele lor, dar și copii, femei și bărbați, inclusiv medicii care îi tratează, care vor rămâne cu ei în zona de pericol, închiși în spitale unde lipsește hrana, ambulanțe și energie electrică, după ce Israelul a oprit alimentarea cu energie electrică.
În urma avertismentului din partea forțelor israeliene, Asociația ONG-urilor Italiene (AOI), Coordonarea Italiană a ONG-urilor Internaționale (CINI) și rețeaua de ONG-uri Link 2007 au lansat un „Apel umanitar urgent ” adresat comunității internaționale.
Cele trei organizații umanitare, care activează în Gaza, scriu:
„Locuitorii Fâșiei Gaza au primit un avertisment pe telefoanele lor de la armata israeliană în timpul nopții să evacueze întreaga zonă de nord și centrală a Fâșiei până la ora locală 14:00, pe 13 octombrie.
De asemenea, Națiunile Unite au primit aceeași comunicare pentru siguranța întregului personal și a instalațiilor lor, inclusiv școli și spitale.
Zona este bombardată necontenit de cinci zile, drumurile sunt distruse. Nu există un loc sigur în Gaza. Nu există electricitate sau benzină.
Această solicitare din partea Israelului este nerezonabilă, nu se poate muta peste un milion de oameni în câteva ore.
A susține astăzi motivele acestei decizii înseamnă lăsarea în urmă a civililor nevinovați care au dreptul de a fi protejați, inclusiv a celor mai vulnerabili, inclusiv a persoanelor în vârstă, a persoanelor strămutate, a pacienților și a sute de mii de copii.
Prin urmare, ne alăturăm solicitării secretarului general al ONU adresată subsecretarului Blinken care se află în Orientul Mijlociu, președintelui UE Von Der Leyen, a cărui vizită în Israel este programată pentru astăzi, 13 octombrie, de a bloca operațiunea anunțată de Israel înainte ca scenariilor propuse de reprezentanții Guvernului său, începând de la prim-ministru, să devină realitate” .
Lansând ultimatumul, armata israeliană, care a dislocat deja vehicule grele, tancuri și trupe la granița cu Fâșia Gaza, a anunțat că va lovi „în mod semnificativ” în următoarele zile în zona orașului Gaza, avertizând să nu se apropie de zona gardurilor de frontieră.
ONU a cerut anularea ordinului, spunând că o astfel de evacuare este imposibil de realizat „fără a provoca consecințe umanitare devastatoare”.
În același sens, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că sistemul de sănătate din Gaza este „pe un prag de colaps” și că „timpul se scurge pentru a preveni o catastrofă umanitară”.
Medicii fără frontiere (MSF) a cerut crearea de pasaje sigure pentru civili și să li se garanteze accesul în siguranță la alimente, apă și spitale prin redeschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul.
„Spitalele nu au electricitate, ceea ce pune nou-născuții în incubatoare și pacienții mai în vârstă care au nevoie de oxigen în pericol, a spus Nadim Zaghloul, directorul ActionAid Palestine.
Dializa renală se oprește și radiografiile nu pot fi făcute. Fără electricitate, spitalele riscă să se transforme într-o morgă”. Mai ales după o ofensivă terestră din ce în ce mai probabilă a armatei israeliene.
Între timp, Human Rights Watch a verificat, grație videoclipurilor și relatărilor martorilor, că pe 10 și 11 octombrie Israelul a folosit fosfor alb în operațiunile militare desfășurate în Liban și Gaza.
Substanța, care poate fi folosită atât ca cortină de fum, cât și ca armă, „are potențialul de a provoca vătămări civililor datorită arsurilor grave pe care le provoacă și a efectelor sale persistente pe termen lung asupra supraviețuitorilor”, a spus organizația, precizând că „folosirea sa în zonele dens populate din Gaza încalcă cerința din dreptul internațional umanitar”.
Foto; wikimedia common
Adaugă comentariu