TEHNOLOGIE

Mexic naționalizează litiul: „nu aparține americanilor, nici chinezilor, ci poporului”

Mexic naționalizează litiul: „nu aparține americanilor, nici chinezilor, ci poporului”

Gata cu exploatarea litiului mexican, cel puțin nu de către țări străine. Așa a stabilit președintele Andrés Manuel López Obrador prin semnarea unui decret de naționalizare a metalului atât de drag lanțului de aprovizionare cu baterii de mașini electrice, semnat simbolic în orașul Bacadéhuachi, care găzduiește cea mai mare rezervă de litiu din lume. 

Scopul guvernului mexican este destul de clar: să împiedice puteri precum Rusia, China sau Statele Unite să exploateze rezervele sale, care acoperă peste 200.000 de hectare distribuite între diverse municipalități (cum ar fi Arivechi și Divisadero). 

Astfel, făcând ecou cuvintele reprezentantului său:

„să ne asigurăm că națiunea este proprietarul acestui mineral strategic”,

Mexic a creat LitioMX, o companie publică „Litiu pentru Mexic” controlată de Ministerul Energiei.

Ce se va întâmpla cu firmele care dețin deja concesiuni în zonă? Acestea sunt în prezent 36, dintre care 27 sunt active. 

Cea mai importantă, este firma din China Bacanora Lithium, care prevede extragerea a 35.000 de tone de metal pe an pentru anul în curs. 

Obrador a spus că aceste acorduri vor fi, de asemenea, „revizuite” în lumina noilor evoluții, deși nu se știe cum și în ce fel, dar este foarte probabil ca Mexicul să nu excludă complet participarea „externă” (în același timp menținând, spune el, întotdeauna o acțiune majoritară în orice viitoare asociere mixtă).

Fără investiții străine, de fapt, așa cum însuși Președintele a recunoscut în trecut, țara nu ar putea asigura banii necesari exploatării și extragerii litiului prezent pe teritoriul său și probabil nici măcar nu ar putea gestiona aceste operațiuni. Înțelegându-se că naționalizarea metalului e reală și există.

S-a vorbit mult despre litiu în ultimii ani. Acesta este extras în principal din America de Sud și Australia și este de fapt prezent în câteva zone ale lumii (aproximativ 23 de țări). 

Se estimează că Mexicul are aproximativ 1,7 milioane de tone , plasându-l pe locul zece în ceea ce privește mărimea rezervelor.

Și, având în vedere că interzicerea vânzării de mașini noi cu motoare cu combustibili fosili, diesel și benzină, va intra în vigoare din 2035, cererea globală de litiu, nu este surprinzător numită „aur alb”, va exploda. 

În septembrie 2020, însăși Comisia Europeană l-a inclus, pentru prima dată, în lista „materialelor critice”, definite ca atare datorită valorii economice ridicate și riscului ridicat de achiziție. 

Numai în Europa, cererea de litiu ar putea crește de 18 ori în următorii zece ani, având în vedere utilizarea sa în tehnologie, depășind oferta. 

Atât de mult încât în ​​diverse părți ale lumii, cele mai bogate în litiu, inclusiv faimosul „Triunghi de litiu”, o zonă între Chile, Argentina și Bolivia care deține mai mult de jumătate din rezervele lumii, crește pe zi ce trece preocuparea pentru impacturile socio-ambientale și geopolitice pe care le-ar putea aduce cu sine căutarea frenetică a acestui metal. 

Și că Europa ar putea provoca prima, deoarece în prezent este total dependentă de resursele străine.

Obrador, înainte de a se bucura, va trebui, de fapt, să se confrunte cu o altă realitate, deja destul de concretă:

prezența crimei organizate în zonele vizate și corupția rampantă , ambele elemente care cresc odată cu creșterea intereselor economice. 

Fără să ținem cont de daunele mediului, și de asemenea de daunele umane, din cauza activiștilor indigeni uciși, pe care o exploatare disproporționată le va aduce cu ea.

Sursa: lindependente.online

Foto: Wikimedia

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).