TEHNOLOGIE

Jocurile Olimpice 2024: Paris aprobă supravegherea cu drone și inteligență artificială

Jocurile Olimpice 2024: Paris aprobă supravegherea cu drone și inteligență artificială

Consiliul Constituțional francez, organism care are, printre altele, sarcina de a monitoriza legitimitatea constituțională a legilor și reglementărilor naționale, și-a dat acordul pentru utilizarea în timpul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2024, care vor avea loc la Paris, a dispozitivelor de control folosind inteligența artificială. 

Aprobarea a venit în ciuda faptului că astfel de instrumente nu sunt în conformitate cu legea inteligenței artificiale aflată în discuție în prezent în UE.

Ideea de a încredința siguranța evenimentului sportiv unor sisteme de supraveghere video avansate din punct de vedere tehnologic a venit pe 22 decembrie, când guvernul francez a depus un proiect de lege care conține unele măsuri pentru a îmbunătăți succesul evenimentului și, mai ales, pentru a evita atentatele de orice tip.

Dacă propunerea devine lege, Administrația va avea permisiunea de a instala camere dotate cu inteligență artificială pe străzile Parisului, care identifică comportamente sau obiecte suspecte în timp real, transferând alarma direct forțelor de poliție. 

Autoritățile s-au asigurat că aceste instrumente respectă anonimatul persoanelor filmate și nu au nicio legătură cu achiziția de date biometrice.

Agnès Canayer, raportorul pentru proiectare și aparținând partidului de dreapta Républicains, a spus că asigurarea securității Jocurilor „va fi o provocare considerabilă”, mai ales că ceremonia de deschidere implică delegații din fiecare țară care defilează pe bărci care traversează Sena. 

Un început fără precedent, pentru care va fi necesară angajarea multor forțe de poliție.

Securitatea evenimentelor majore este un subiect foarte delicat pentru Franței care în trecut a trebuit să facă față accidentelor și atacurilor teroriste care au avut loc din cauza lipsei unui sistem de protecție adecvat. 

Prin urmare, „utilizarea acestor tehnologii este justificată”, a comentat Canayer. 

Dar nu pentru UE, care în ultimele săptămâni discută despre o lege a inteligenței artificiale, votul final va avea loc la jumătatea lunii iunie, care ar trebui să monitorizeze ca utilizarea acesteia să aibă loc cu respectarea valorilor și drepturilor fundamentale consacrate în Uniunea însăși, inclusiv protecția consumatorilor, confidențialitatea și nediscriminarea. 

Prin urmare, este foarte probabil ca în final textul să includă directive referitoare la supraveghere și recunoașterea facială și, în general, să pună capăt tuturor acelor sisteme care ar putea afecta viața oamenilor.

Motiv pentru care, dacă legea franceză privind Jocurile Olimpice va ajunge în faza finală, cel mai probabil va intra în conflict cu legislația europeană, iar țara „ar crea un precedent de supraveghere nemaivăzut până acum în Europa, folosind pretextul Jocurilor Olimpice, după cum au comentat chiar unii dintre legiuitorii UE.

Totuși, înainte de a fi aprobată, legea va avea nevoie de acordul Senatului și al Adunării Naționale, practic de Parlament. 

Dar faptul că Guvernul, și acum Consiliul, și-a dat avizul poate fi considerat deja un semnal de alarmă.

Oare aceste camere vor mai fi vreodată scoase din funcțiune sau acesta este un bun pretext pentru testarea inteligenței artificiale ca mai apoi să ni se spună că a fost un bun rezultat și că merită extinderea acestui sistem la nivel de țară?!

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).