Creatorul Facebook recunoaște: „Am ascuns chiar și informații adevărate”.
Nu a fost doar o mea culpa, cea a lui Mark Zuckerberg cu privire la cenzura pe care Facebook-ul său a aplicat-o problemelor care inflamează opinia publica.
A fost și recunoașterea, atestată de omul care a construit un imperiu pe big data, că algoritmul nu este capabil să gestioneze complexitatea.
Oportunitatea de a vorbi despre asta a apărut în timpul lungului interviu pe care Lex Fridman, un cercetător ruso-american expert în inteligență artificială (AI) la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), l-a organizat împreună cu fondatorul și președintele Facebook, răsfățându-se și el cu acele întrebări incomode la care mass-media tradițională a renunțat acum.
„Ce contează drept dezinformare și ce nu?” a întrebat Fridman.
O întrebare seacă, un răspuns dezarmant:
„Sunt niște argumente”, a răspuns Zuckerberg, ”care sunt unanim considerate periculoase de către comunitate, de exemplu pedofilia, terorismul sau violența.
Apoi mai sunt și alte probleme despre care societatea dezbate. De exemplu Covid!
La începutul pandemiei au existat implicații reale pentru sănătate”, a explicat CEO-ul Facebook!
„Dar nu a fost timp să examinăm pe deplin vastitatea ipotezelor științifice care au apărut.
Din păcate, cred că o bună parte din establishment a devenit cumva confuză cu privire la multe elemente de fapt și a cerut să cenzureze o mulțime de știri care, ex post, s-au dovedit a fi cel puțin discutabile dacă nu de-a dreptul adevărate.
Acest lucru a subminat în cele din urmă încrederea cetățenilor în instituții”.
O recunoaștere eliberată cu totală nonșalanță, de parcă încălcarea repetată a Primului Amendament din Constituția SUA (care consacră libertatea de exprimare) prin suspendarea a sute de mii de oameni din întreaga lume ar putea scăpa ca apa.
O cenzură care a afectat fără distincție cetățenii privați dar și personalități precum Donald Trump și chiar oameni de știință autoritari precum Martin Kulldorf , Tom Jefferson și Carl Heneghan.
Despre asta știe și epidemiologul Jay Batthacharya, profesor la Stanford și primul semnatar al Declarației Marii Barrington (GBD), care în 2020 a demonstrat că deciziile draconice sugerate de SUA întregii lumi pentru combaterea Covid nu erau „singura soluție”!
Pagina GBD a fost închisă de Facebook a doua zi după deschidere, pe 4 februarie 2021, pentru „încălcarea standardelor comunității”.
Apoi a fost redeschisă, dar deja deteriorarea imaginii acesteia era făcută!
„Mă bucur să văd în sfârșit puțină umilință”, a comentat Batthacharya.
„Zuckerberg a fost un responsabil al propagandei guvernamentale în timpul pandemiei. Al său era un regim de cenzură, în care minciunile erau permise și adevărul cenzurat”.
Cenzura continuă, dar algoritmul Zuckerberg încă nu se poate descurca.
„Cum deosebești faptele de opinie?” îl întreabă Fridman.
„Este complicat”, răspunde vag CEO-ul Facebook.
În loc să verificăm dacă informația este corectă sau nu, „suntem practici: ne limităm să ne întrebăm dacă informația respectivă provoacă rău oamenilor sau nu”.
Răspunsul punctual al lui Fridman despre posibilele pericole ale vaccinurilor este lichidat de Zuckerberg cu un laconic „e dificil”.
„Am introdus capacitatea de a alege dacă să folosim verificarea faptelor sau nu”, a spus Zuck,
„dar dacă conținutul încalcă politicile noastre, nu este permis să îl publicăm”.
Nu ne-am fi putut aștepta la un răspuns diferit de la cei care și-au construit averea pe sistemul binar da/nu.
Cine se cred acești oameni să decidă ce infomație provoacă rău sau nu oamenilor? Cine sunt ei să decidă ce trebuie să știm noi?
Au distrus în toți acești ani încrederea în știința adevărată, în instituțiile statului... evident au un scop bine determinat de au făcut asta!
Oare este acela de decredibilizare a statelor, de îndatorare a lor, ca apoi să li se propună o singură soluție, aceea de a crea un guvern mondial care va conduce întreaga planetă?!
Sursa: laverita.info
Adaugă comentariu