Ministrul de Interne, Matteo Piantedosi, dorește ca Italia să se concentreze decisiv pe recunoașterea facială pentru a garanta o mai mare securitate pentru națiune.
Politicianul susține că s-au inițiat discuții cu Garantul de Confidențialitate pentru a înțelege cum este posibil să-și realizeze visul fără a călca complet în picioare drepturile cetățeanului la intimitate, totuși va fi dificil să găsești o formulă fără a încălca sau modifica legile existente.
„Supravegherea video este un instrument recunoscut acum unanim ca fundamental. Extinderea sa progresivă este un obiectiv comun tuturor primarilor.
Recunoașterea facială oferă posibilități suplimentare și semnificative de prevenire și investigare”, declară Piantedosi pe paginile cotidianului național din Italia Quotidiano.
Însuși ministrul recunoaște că „situația se îmbunătățește”, că infracțiunile odioase sunt în scădere și că propriile noastre metropole sunt mai sigure decât cele din alte țări europene, totuși „ne aflăm într-o stare în care cetățenii se confruntă cu o creștere în contexte de marginalizare, de pierdere a unor puncte de referință”.
Pentru Piantedosi, soluția la degradarea societății este, așadar, legată de prezența mai mare a forțelor de ordine, exploatarea tehnologiilor de recunoaștere biometrică, repatrierea și expulzarea străinilor.
Lăsând deoparte exercițiul de dublă gândire în care diplomatul se laudă că infracțiunile sunt în scădere și apoi citează știri sângeroase pentru a justifica introducerea unor soluții draconice, trecând peste afirmațiile xenofobe care sugerează tacit că tot răul este legat de imigrație, rămâne faptul că proiectul lui Piantedosi nu este compatibil cu legea. Și știm asta din experiență!
Pentru a evita efectul „Big Brother”, precum și pentru a respecta drepturile constituționale, Italia a adoptat un moratoriu care interzice instalarea și utilizarea sistemelor de recunoaștere facială care utilizează date biometrice, interdicție care este în vigoare până la crearea unei legi specifice care reglementează sau, în orice caz, până la 31 decembrie 2023.
Legiuitorii s-au asigurat să garanteze o marjă de manevră pentru investigarea justiției și prevenirea infracțiunilor, însă restricțiile în vigoare impun o abordare atât de excepțională încât supravegherea efectivă în masă este impracticabilă.
Municipalitățile italiene care au urmat în trecut direcția controlului automat s-au ciocnit cu opinia negativă a Garantului, și chiar și Sari Real Time dorit de poliția de stat a fost respins fără prea multe ceremonii.
Chiar și presupunând că camerele de recunoaștere facială vor fi lansate la 1 ianuarie 2024, obiectivele lui Piantedosi se ciocnesc de realitățile comunitare care se conturează.
De fapt, Uniunea Europeană a conturat recent proiectul definitiv al așa-numitului Act AI , un pachet de legi care intenționează să interzică în mod explicit urmărirea datelor biometrice în timp real, dar care intenționează și să prevină utilizarea inteligenței artificiale pentru a procesa videoclipuri de arhivă.
Vicepreședintele Camerei și reprezentantul Forza Italia, Giorgio Mulè, i-a oferit sprijin colegului său prezentând astăzi recunoașterea facială ca pe un „identikit” (kit de identitate).
Este o comparație potrivită, dar care cu greu se dovedește a fi un sprijin bun pentru executiv.
Reconstituirile grafice produse prin ascultarea amintirilor unui martor și instrumentele de recunoaștere facială au de fapt un element în comun: sunt atât nesigure, cât și controversate.
----------------
Acest articol vine să confirme ceea ce vă explicam acum câteva zile într-un articol care descrie sistemul de supraveghere video din Israel prin care palestinienii sunt urmăriți non stop!
Toate aceste măsuri care duc la un control absolut al cetățenilor sunt mereu împachetate atât de frumos încât se prezintă cetățenilor doar beneficiile acestora, nu însă și pericolele care pot naște din acest control în masă prin supravegherea video și sistemul automatizat de scanare facială!
Nu vi se pare ciudat faptul că în același timp cu încercarea de instituire a ”orașelor de 15 minute” începe să apară și în UE acest sistem nociv și extrem de periculos pentru cetățeni pe care îl vedem în China, Israel și alte state din lume?
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu