„Opriți ChatGPT până când acesta respectă reglementările de confidențialitate”.
Aceste cuvinte deschid nota oficială cu care Garantul de Confidențialitate a dispus, cu efect imediat, „limitarea provizorie a prelucrării datelor utilizatorilor italieni împotriva OpenAI”, o companie americană care a dezvoltat și gestionează cea mai cunoscută aplicație de inteligență artificială relațională capabilă să simuleze și să proceseze conversații umane. Autoritatea a deschis o anchetă.
În prevedere, Garantul a remarcat absența informațiilor către utilizatori și către toate părțile interesate cu privire la modalitățile prin care OpenAI își colectează și stochează datele, precum și lipsa unui temei legal care să le justifice.
„În 20 martie trecut, continuă nota, ChatGPT a suferit o pierdere de date (breșă a datelor) privind conversațiile utilizatorilor cât și informații referitoare la plata abonaților la serviciul cu plată”.
Mai mult, „după cum reiese din verificările efectuate, informațiile furnizate de ChatGPT nu corespund întotdeauna cu datele reale, determinând astfel o prelucrare inexactă a datelor cu caracter personal”.
În cele din urmă, Garantul evidențiază modul în care serviciul oferit de OpenAI „se adresează persoanelor cu vârsta peste 13 ani”, dar lipsește „orice filtru de verificare a vârstei utilizatorilor”.
Prin urmare, minorii ar fi „expuși la răspunsuri absolut nepotrivite în ceea ce privește gradul lor de dezvoltare și conștientizare de sine”.
Acum, mingea trece la OpenAI, care deși nu are un birou pe continentul nostru poate conta pe un reprezentant în Europa.
Compania va trebui să „comunice în termen de 20 de zile măsurile întreprinse în implementarea a ceea ce este solicitat de Garant”, în caz contrar ar putea suporta o amendă de „până la 20 de milioane de euro” sau „până la 4% din cifra de afaceri anuală globală”.
Sursa: independente.online
Adaugă comentariu