TEHNOLOGIE

BOOM AI: Parlamentul UE aprobă legislația pentru inteligența artificială

BOOM AI: Parlamentul UE aprobă legislația pentru inteligența artificială

Ieri, miercuri 14 iunie, a fost o zi importantă pentru Uniunea Europeană: Parlamentul a aprobat definitiv Actul AI, pachetul de legi care va impune restricții semnificative în aplicarea tehnologiilor bazate pe inteligența artificială. 

Regulile, odată introduse oficial, ar putea reprezenta o șină de izolare a celor mai îngrijorătoare tendințe de supraveghere, dar și un obstacol în calea dezvoltării industriei tehnologice de mâine.

La nivel parlamentar, UE s-a dovedit a fi extrem de unită. Actul AI a fost binecuvântat de o mare majoritate, 499 pentru, 28 împotrivă, 93 abțineri, o victorie care evidențiază în mod explicit cât de mulți legiuitori sunt de fapt sensibili la potențialele derive distructive ale acelor instrumente care catalizează atenția sectorului tehnologic.

Proiectul de lege clasifică aplicarea inteligenței artificiale într-o scară de riscuri, premisă care ajunge până la a interzice printre altele:

  • utilizarea strategiilor de poliție predictivă,
  • exfiltrarea datelor faciale de pe internet,
  • sisteme de recunoaștere emoțională de către forțele de poliție și
  • supraveghere biometrică de la distanță.

Tocmai supravegherea video „inteligentă” a fost cauza unor mari dispute diplomatice, cu politicienii Partidului Popular European care au încercat până în ultimul moment să pună în aplicare schimbări cu scopul de a garanta derogări care să permită aplicarea unor mijloace similare în cazuri de situații extreme precum atacuri teroriste și pierderea unei persoane. 

Încercarea a eșuat, însă este ușor de înțeles că această problemă va fi adevăratul câmp de luptă care va alimenta ciocnirile următoarelor etape de negocieri desfășurate între țările membre.

Un alt motiv de litigiu va fi aproape sigur direcția luată de UE către modelele de fundație și inteligența artificială generativă, tehnici adoptate de multe dintre start-up-urile promițătoare care operează în sector.

În conformitate cu versiunea actuală a legii, companiile vor trebui să eticheteze în mod clar conținutul generat de AI și vor fi obligate să publice „rezumate detaliate” ale materialelor protejate prin drepturi de autor pe care le-au folosit pentru a-și calibra arhivele de referință. 

Ambele opțiuni nu l-au încântat pe Sam Altman, CEO al OpenAI, compania care a devenit populară datorită ChatGPT.

Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene va trebui acum să se ocupe de europarlamentari și de Comisia UE, un trilog care a fost lansat oficial deja la finalul votului parlamentar, dar care de fapt va lua o dimensiune operațională doar cu apropierea lunii iulie, adică când Spania își va asuma rolul prezidențial în instituțiile de la Bruxelles. 

Madridul este încrezător că consultările diplomatice solide vor face posibilă găsirea unui cadru de negociere până în noiembrie, astfel încât legea să poată fi aprobată înainte de sfârșitul anului.

Odată adoptat, pachetul de legi prevede o perioadă de grație de aproximativ doi ani utili, perioadă pe care națiunile individuale ar trebui să o folosească pentru a se asigura că pot adopta corect codurile Uniunii Europene. 

Acestea fiind spuse, subiectele din interiorul coridoarelor puterii ne sugerează că sunt în desfășurare niște discuții informale prin care putem înțelege dacă este posibil să accelerăm procesul tradițional.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).