După o lungă perioadă de discuții și incertitudini, Uniunea Europeană a publicat propunerea de criterii tehnice care permit să se stabilească când producția de hidrogen poate fi considerată „verde” și regenerabilă în UE în perspectiva tranziției ecologice.
Într-adevăr, hidrogenul verde va servi pentru a înlocui combustibilii fosili în procesele industriale și în producția de energie, dar, deși acum este încă produs folosind descompunerea moleculelor de gaz natural, scopul este de a-l produce prin scindarea moleculelor de apă deschisă prin așa-numitele electrolizoare.
Hidrogenul se obține prin fenomenul de electroliză prin care trecerea curentului electric determină descompunerea apei în oxigen și hidrogen.
Ideea este ca o mare parte din energia electrică folosită la scindare trebuie să provină din surse regenerabile pentru ca hidrogenul să fie considerat „curat”!
Conform criteriilor stabilite de Comisia UE, poate fi considerat „verde” atunci când este produs cu energie electrică regenerabilă, dar și cu energie electrică cu intensitate foarte scăzută de emisie, adică cu mixuri energetice cu o incidență puternică a energiei nucleare.
A fost nevoie de mai mult de șapte luni ca, Comisia Europeană să găsească un compromis între acele țări, precum Franța, care a cerut să recunoască și hidrogenul din energia nucleară și țări, totuși, precum Germania, care s-au împotrivit, au optat în final pentru o soluție intermediară!
Regulile, de fapt, nu permit producătorilor de hidrogen să beneficieze de eticheta de energie regenerabilă prin semnarea de contracte directe cu centralele nucleare, dar permit un mix energetic cu o componentă de energie nucleară marcată.
Scopul este de a ajunge la 10 milioane de tone de producție internă de hidrogen regenerabil și la 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil importat până în 2030, conform planului REPowerEu.
Propunerea Comisiei va fi înaintată Parlamentului European și Consiliului, care au la dispoziție două luni să le examineze și să le accepte sau să le respingă cu posibilitatea prelungirii perioadei de examinare de două luni, fără modificarea actelor care le-au fost înaintate.
Intenția este de a oferi investitorilor certitudine de reglementare. Se preconizează că cererea de energie electrică pentru generarea de energie va crește spre 2030 odată cu desfășurarea electrolizoarelor la scară largă.
Propunerea Comisiei prevede mai multe moduri prin care producătorii pot demonstra că energia utilizată pentru producerea hidrogenului provine din surse regenerabile:
- semnarea de contracte de furnizare a energiei cu proiecte de energie regenerabilă relativ noi, nu mai vechi de trei ani, situate în aceeași regiune sau într-o zonă adiacentă pieței europene de energie electrică,
- demonstrând, de asemenea, că cantitatea totală de hidrogen din surse regenerabile produsă și de electricitate curată consumată va fi aliniată pe o perioadă de 30 de zile, chiar dacă cantitățile de energie eoliană și solară variază de la o zi la alta,
- funcționează într-o zonă cu capacitate mare de energie regenerabilă! Fabricile de hidrogen verde situate în zonele rețelei europene unde mai mult de 90% din energie este regenerabilă pot cumpăra pur și simplu de la rețea fără a semna contracte cu proiecte de energie regenerabilă,
- în cele din urmă, instalațiile pot obține, de asemenea, desemnarea verde dacă pot demonstra că producția de hidrogen are loc atunci când prețurile la electricitate sunt atât de mici încât generatoarele de combustibili fosili nu pot funcționa profitabil.
Strategia UE pentru hidrogen urmărește obținerea a 6000 MW de electrolizoare alimentate cu energie electrică regenerabilă până în 2025.
În ceea ce privește hidrogenul obținut din energie nucleară, Bruxelles a explicat că actele adoptate derivă din directiva privind energia din surse regenerabile care numără energia nucleară printre sursele de energie verde.
Drept urmare, Comisia a propus definirea hidrogenului cu emisii scăzute de carbon drept „hidrogen din surse neregenerabile care, pe întregul său ciclu de viață, produce emisii de gaze cu efect de seră care sunt cu cel puțin 70% mai mici decât cele ale fosilelor naturale”.
În plus, Comisia solicită adoptarea de acte delegate până la 31 decembrie 2024 care să specifice metodologia de evaluare a reducerilor emisiilor de dioxid de carbon obținute datorită carburanților cu emisii scăzute de carbon.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu