Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), deși admite că nu a reușit să evalueze în mod adecvat riscurile pentru consumatori și biodiversitate, a dat undă verde erbicidului glifosat, asigurând că utilizarea substanței nu ridică „preocupări critice”.
„O preocupare, precizează Agenția, este definită ca fiind critică atunci când se referă la toate utilizările propuse ale substanței active care se evaluează, împiedicând astfel aprobarea sau reînnoirea acesteia”.
Cu toate acestea, printre altele, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a clasificat ingredientul activ dezbătut drept „probabil cancerigen pentru oameni”.
O decizie controversată, așadar, dar nu neașteptată având în vedere interferențele din partea producătorilor substanței în cauză care durează de zeci de ani.
În orice caz, ceea ce este deconcertant este că EFSA și-a dat încă un aviz în favoarea reînnoirii autorizației fără a fi posibilă rezolvarea definitivă a problemelor cheie, cum ar fi riscul alimentar pentru consumatori și impactul asupra biodiversității (deci când nu ești sigur, mai bine aprobi, evident interesele sunt mari și presiunea producătorilor de asemenea, precauția nu mai contează).
În acest sens, de fapt, nu ar exista metodologii de evaluare armonizate și ar lipsi informațiile disponibile. Sfidând principiul precauției, potrivit agenției însă, erbicidul „nu ridică preocupări critice”.
Pe de altă parte, întreaga poveste care se învârte în jurul glifosatului a fost mult timp caracterizată de scandaluri și conflicte de interese.
Diverse instituții publice, deja între 2012 și 2015, au plagiat, de exemplu, evaluările multinaționalei Monsanto referitoare la impactul erbicidului.
Cu alte cuvinte, concluziile trase de firma care a brevetat ingredientul activ au fost folosite și diseminate de autoritățile publice, pretinzându-le drept ale lor.
Totuși, a trebuit să așteptăm până în 2017 pentru adevăratul scandal. În acel an, de fapt, au fost dezvăluite așa-numitele hârtii Monsanto, documente care au evidențiat cât de mult multinaționala, acum achiziționată în totalitate de gigantul Bayer, a interferat cu studiile de promovare a siguranței glifosatului.
Odată ce brevetul Monsanto a expirat, interesul pentru cel mai utilizat erbicid din lume s-a extins apoi la aproape toate companiile agrochimice.
În consecință, aceștia au început să efectueze studii cu scopul de a demonta teza conform căreia glifosatul este periculos pentru oameni și mediu.
În acest sens, în 2020, doi cercetători de la Institutul de Cercetare a Cancerului al Universității de Medicină din Viena, evaluând calitatea studiilor privind genotoxicitatea glifosatului prezentate autorităților UE, au încercat totuși să clarifice.
Concluzia ? Majoritatea analizelor s-au dovedit a fi „nesigure” sau doar „parțial de încredere”.
Până în prezent, există numeroase cercetări independente care au susținut în schimb alegerea IARC de a include ingredientul activ printre substanțele probabil cancerigene pentru om, deși, în acest sens, comunitatea științifică nu pare să fie încă unanimă.
Cu toate acestea, nu același lucru se poate spune despre efectele negative ale glifosatului asupra mediului și asupra biodiversității: o revizuire din 2021 din literatura științifică chiar a subliniat că erbicidul poate fi toxic pentru albine.
Având în vedere angajamentele UE de a proteja polenizatorii, acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a interzice utilizarea lor în agricultură.
În esență, așa cum a denunțat un membru al Pesticide Action Network Europe:
„scandalul glifosatului continuă, opinia EFSA depășește orice logică”.
De fapt, multe studii științifice independente, toate disponibile acum pe site-ul web al coaliției Stopglyphosate, arată impactul negativ al glifosatului asupra sănătății umane și asupra mediului.
Utilizarea glifosatului, în prezent, este aprobată în UE până la 15 decembrie 2023. Într-adevăr, EFSA a primit o prelungire cu un an pentru a finaliza avizul exprimat.
Odată ce aceasta l-a oficializat, Comisia Europeană va trebui să prezinte o propunere pe care statele membre vor trebui să o discute și să o voteze.
(Dacă ați apreciat acest articol, poate doriți să faceți o donație pentru Cronica Diasporei. Spre deosebire de majoritatea altor site-uri web, noi nu primim finanțare, suntem 100% independenți și imparțiali. Editorii noștri nu sunt plătiți și lucrează în întregime voluntar, la fel ca majoritatea colaboratorilor noștri, dar există costuri inevitabile asociate de întreținerea unui site web. Depindem de cititorii noștri care ne vor ajuta, fie cu plăți regulate, fie cu plăți unice. Puteți dona aici DONEAZĂ. Mulțumim.)
Surse:
https://www.efsa.europa.eu/it/news/glyphosate-no-critical-areas-concern-data-gaps-identified
https://www.iarc.who.int/wp-content/uploads/2018/07/MonographVolume112-1.pdf
https://left.eu/content/uploads/2019/01/Expertise-RAR-Glyphosat-2018-01-11-1.pdf
https://www.europeanpressprize.com/article/monsanto-papers/
https://actions.eko.org/a/glyphosate-genotox
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969721004654
Comentarii