Sănătate

BOOM UK: Au fost creați primii embrioni umani obținuți din celule stem!

BOOM UK: Au fost creați primii embrioni umani obținuți din celule stem!

Un grup de oameni de știință din Marea Britanie a obținut „embrioni umani sintetici” din celule stem, evitând astfel utilizarea celulelor de ovule și spermatozoizi. 

Termenul „sintetic” este puțin înșelător: aceștia sunt embrioni creați din celule stem, care totuși au fost prelevați din embrioni reali. 

Acesta este un obiectiv pe care mai multe echipe de cercetare îl urmăresc de ceva vreme și care nu fusese niciodată atins pentru specia umană. 

Scopul lucrării ar fi crearea de embrioni asemănători celor „adevărați” pentru a înțelege mai bine impactul unor boli genetice și cauzele biologice ale avorturilor spontane recurente.

Deși rezultatul este încă departe și cercetătorii nu au plasat scopul printre cei urmăriți, embrionii derivați ar putea fi potențial folosiți în scopuri de reproducere, iar faptul că nu sunt încă reglementați de un cadru legislativ ar putea ridica întrebări etice importante în viitorul următor.

Anunțul a venit de la Congresul Societății de Cercetare a Celulelor Stem din Boston, unde Magdalena Zernicka Goetz, biolog la CalTech și Universitatea din Cambridge, a ilustrat lucrarea, declarând:

„Putem crea modele similare cu embrionii umani prin reprogramarea (embrionare) celulelor stem”. 

În 2022, echipa sa de cercetare a obținut primul embrion sintetic de șoarece cu o inimă care bătea. 

Cercetătorul a mai precizat că cercetarea a fost acceptată de o revistă științifică importantă, dar nu a fost încă publicată. 

După cum a precizat The Guardian, care a relatat în exclusivitate știrea, embrionii sintetici au fost dezvoltați până la stadiul în care, dacă ar fi într-un sistem reproducător real, s-ar implanta în uter, echivalentul a 7/8-14 zile de la fecundare, ceea ce corespunde și cu limita permisă legal.

Motivul marelui interes este posibilitatea studierii acestora pentru a obține informații despre etapele incipiente ale dezvoltării vieții. 

În special pe perioada, definită ca „cutie neagră”, care trece de la 14 zile dincolo de care în majoritatea țărilor nu mai este posibil să se crească embrioni în laborator. 

Cum încep să se dezvolte organele umane? Ce cauzează cazurile de avort recurent? Poate știința să facă ceva pentru a le evita? 

Acestea sunt câteva dintre întrebările la care speră să răspundă oameni de știință precum Żernicka-Goetz. 

Acești „embrioni derivați” nu provin din fecundarea unui ovul de către un spermatozoid, ci sunt obținuți în laborator pornind de la celule stem, adică celule nespecializate capabile să se diferențieze în diverse alte tipuri de celule ale corpului, care totuși sunt prelevate din embrioni reali și proprii. 

Sunt încă prea imaturi pentru a avea o inimă care bate sau celule ale creierului. 

Sunt compuși în principal din celulele care vor forma placenta, sacul amniotic și celulele precursoare ale gameților. 

Avantajul tehnic, conform oamenilor de știință, este ușurința mai mare în modificarea genetică a celulelor stem pe măsură ce acestea cresc și se diferențiază, mai degrabă decât recurgerea la embrioni reziduali din fertilizarea in vitro donată cercetării.

Totuși, această descoperire implică analiza unor chestiuni juridice și etice foarte importante. 

Acești embrioni derivați din celule stem nu sunt încă reglementați de un cadru legislativ. Spre deosebire de embrionii obținuți din fecundarea in vitro, care este posibil să se dezvolte dincolo de cele 14 zile canonice și legale (deocamdată). 

Autorii studiului înșiși consideră că reglementarea este necesară și participă la un grup de lucru pentru a implica autoritățile sanitare britanice asupra limitelor legale pentru acest tip de practică. 

O posibilitate este ca, în loc de o limită de timp, să existe un acord cu privire la o limită bazată pe dezvoltarea embrionului. 

Experimentul ridică, de asemenea, întrebări bioetice și nedumeriri care vor trebui inevitabil abordate. 

Oamenii de știință înșiși nu pot spune dacă acești embrioni sintetici au capacitatea de a deveni o creatură vie completă. Experimentele pe cobai au dat până acum rezultate mixte.

Am cerut un comentariu lui Alberto Carrara, profesor de antropologie și neuroetică la Athenaeum Regina Apostolorum și membru al Academiei Pontificale pentru Viață, care a declarat:

„Pentru a avea o idee mai clară, cu siguranță vor fi necesare mai multe studii în acest sens. Cert este însă că numirea lor sintetică este categoric înșelătoare! Aceste structuri sunt biologice și nu sintetice. 

Singurul lucru sintetic este reprogramarea celulelor care derivă din embrioni umani. Arată mai degrabă ca o clonare ad-hoc pentru a preveni dezvoltarea. 

Problemele sunt în principal două:

  • prima este Extracția, îndepărtarea celulelor dăunează grav embrionului original, ducând adesea la distrugerea acestuia;
  • a doua este Editarea, am văzut mai multe articole care încearcă să liniștească faptul că sistemul nervos și inima nu vor fi dezvoltate

Dar ceea ce este fundamental este modul în care se atinge acest rezultat. Reprogramarea acestor celule extrase ridică întrebări etice semnificative. 

În judecata etică, nu numai scopul trebuie să fie drept, ci și modul în care este urmărit”.

(Dacă ați apreciat acest articol, poate doriți să faceți o donație pentru Cronica Diasporei. Spre deosebire de majoritatea altor site-uri web, noi nu primim finanțare, suntem 100% independenți și imparțiali. Editorii noștri nu sunt plătiți și lucrează în întregime voluntar, la fel ca majoritatea colaboratorilor noștri, dar există costuri inevitabile asociate de întreținerea unui site web. Depindem de cititorii noștri care ne vor ajuta, fie cu plăți regulate, fie cu plăți unice. Puteți dona aici DONEAZĂ. Mulțumim.)

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).