La cel de-al 75-lea Summit NATO, în desfășurare la Washington, s-a anunțat că în Germania va fi înființat un nou comandament pentru antrenarea și echiparea trupelor ucrainene cu scopul de a „asigura sprijin de securitate Ucrainei în mod permanent și asigurând astfel un mai bun, predictibil și coerent sprijin”, după cum se precizează în declarația comună a summit-ului.
Germania va deveni astfel baza de sprijin pentru ca Statele Unite să pună în aplicare escaladarea războiului cu Rusia.
Summitul NATO a stabilit, așadar, decalajul dintre Occident și gigantul eurasiatic condus de Vladimir Putin, precum și dorința blocului occidental de a se pregăti cu toate intențiile pentru un război împotriva Moscovei:
departe de a diminua tensiunile cu Kremlinul, de fapt, cei 32 de membri ai organizației militare atlantice par să-și dorească să ridice din ce în ce mai mult ștacheta conflictului.
Pe lângă întărirea sprijinului militar și financiar la Kiev prin trimiterea și de avioane F-16, Alianța a decis să sprijine Ucraina „pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO ” și să desfășoare rachete cu rază de acțiune în Germania în 2026.
Acestea ar fi cele mai puternice arme americane instalate vreodată în Europa de la Războiul Rece.
Acest lucru vine în timp ce șeful de stat major al Forțelor Armate poloneze a spus că Polonia trebuie să-și pregătească soldații pentru un conflict total.
În timpul summitului nu au lipsit invectivele împotriva Chinei, acuzată că sprijină războiul de la Kremlin: pentru prima dată, de fapt, cei 32 de membri ai organizației militare au definit comun Beijingul drept „facilitator decisiv” al efortului de război rusesc în Ucraina, acuzând-o de asemenea că reprezintă provocări sistemice pentru securitatea euro-atlantică.
Până acum, sprijinul militar pentru Ucraina a fost coordonat în principal de Statele Unite, dar pe viitor Washingtonul dorește să-și extindă activitatea și în Germania, afirmând în același timp că Alianța nu va intra în conflict.
Noul comandament va fi operațional începând de vineri, 12 iulie, și, lucrând la transformarea forțelor de apărare ucrainene, ar trebui să permită integrarea sa în NATO.
Inițiativa vizează și asigurarea sprijinului pentru Kiev în cazul revenirii la Casa Albă a lui Donald Trump care a declarat că dorește să pună capăt conflictului prin demararea negocierilor între cele două țări aflate în război.
Începând cu 2022, Washington a înființat o unitate de aproximativ 300 de soldați numită Security Assistance Group-Ukraine (SAG-U) la sediul european al armatei americane din Wiesbaden, Hesse.
Începând de acum însă, la baza care deservește NATO vor fi 700 de angajați, iar Germania ar dori să angajeze până la 40 dintre ei, inclusiv un general ca adjunct al comandantului.
Dintre membrii NATO, numai Ungaria nu va lua parte la operațiune, deoarece se teme că comandamentul numit NSATU (NATO Security Assistance and Training for Ukraine) ar putea împinge Alianța într-o ciocnire directă împotriva Rusiei.
Aliații au convenit, de asemenea, să ofere Ucrainei cel puțin 40 de miliarde de euro în ajutor militar până anul viitor, dar angajamentul multianual sperat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu a fost îndeplinit de membrii NATO.
În ceea ce privește instalarea de rachete cu rază lungă de acțiune în Germania, o declarație comună germano-americană afirmă însă că „desfășurările episodice” au fost în vederea unei utilizări pe termen lung care ar include SM-6, Tomahawk și arme hipersonice în faza de dezvoltare cu un interval mai mare.
Kremlinul a răspuns imediat declarând că va acționa pentru a contracara dislocarea planificată de rachete cu rază lungă de acțiune în Germania:
„vedem că infrastructura militară a NATO se deplasează în mod constant și treptat către granițele noastre”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului Peskov, adăugând că „urmare a acestui lucru, tensiunile pe continentul european cresc”.
Viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov a declarat că „lucrările necesare pentru pregătirea contramăsurilor de echilibrare de către agențiile de stat ruse relevante au fost începute cu mult timp înainte și se desfășoară sistematic”, deoarece Moscova a prevăzut atacul cu rachete germano-americane.
De la acest summit iese așadar un tablou în care tensiunile, în loc să scadă, au crescut hotărât, ridicând spectrul unui război deschis între Europa și Rusia.
Deciziile luate, de fapt, au pregătit din punct de vedere logistic, economic și militar un scenariu de război pe pământ european, depășind acum definitiv acele „linii roșii” pe care blocul atlantic și-a stabilit pentru sine la începutul conflictului, făcând astfel Germania una dintre țările cheie ale strategiei militare americane pe continentul european.
Sursa: lindependente.online
https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_227678.htm
https://www.n-tv.de/politik/NATO-startet-Ukraine-Kommando-in-Wiesbaden-article25079012.html
Adaugă comentariu