Război Ucraina

Zelensky: Noul „plan de victorie” care va obliga Rusia să se predea

Zelensky: Noul „plan de victorie” care va obliga Rusia să se predea

Președintele ucrainean Zelensky a dezvăluit mult așteptatul său „plan de victorie” în cinci puncte despre care spune că ar trebui să forțeze Rusia să se predea:

„Împreună cu partenerii noștri, trebuie să schimbăm circumstanțele pentru ca războiul să se încheie. Indiferent de ce vrea Putin.

Cu toții trebuie să schimbăm circumstanțele, astfel încât Rusia să fie forțată la pace”, a spus el în fața parlamentarilor din parlamentul ucrainean.

Cele cinci puncte ale planului includ:

  • aderarea Ucrainei la NATO,
  • consolidarea apărării țării,
  • desfășurarea unui pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară,
  • acorduri economice cu aliații Kievului care ar permite națiunilor occidentale să exploateze marile resursele minerale ale Ucrainei, 
  • utilizarea Forțelor Armate ucrainene pentru a consolida securitatea NATO într-un scenariu post-conflict.

Un plan care sună ca un apel urgent adresat aliaților occidentali de a continua să susțină Ucraina în momentul în care armata rusă avansează în Donbass și regiunea rusă Kursk, atacată la începutul lunii august de forțele ucrainene și care nu va fi neapărat aprobat în întregime de către aliați.

Noul secretar general al NATO Mark Rutte, de altfel, a declarat deja:

„Nu pot spune că susțin toate punctele planului”.

În detaliu, potrivit președintelui ucrainean, Kievul ar avea imediat nevoie de o invitație necondiționată pentru a se alătura NATO, lucru pe care până acum Washingtonul l-a exclus întotdeauna.

În același timp, capacitatea Ucrainei de a se apăra ar trebui „întărită ireversibil” prin consolidarea industriei sale de apărare, creșterea capacităților sale de apărare aeriană și, mai ales, autorizarea folosirii armelor occidentale pentru o lungă perioadă de timp pentru a lovi teritoriul rus.

Zelensky apoi, ca un al treilea punct, a explicat că „este necesar un pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară, care va fi suficient pentru a proteja Ucraina de orice amenințare militară venită din Rusia”, deoarece ar servi la descurajarea Moscovei de la o agresiune ulterioară.

Cu toate acestea, nu a intrat în detaliu explicând în ce va consta această descurajare strategică. Șeful Kievului a spus doar că există o parte suplimentară secretă în această parte a planului.

Ultimele două puncte par însă menite să încurajeze Occidentul să susțină în continuare Kievul, ceea ce nu este ușor având în vedere oboseala, investițiile economico-financiare mari și rezultatele slabe ale forțelor ucrainene pe câmpul de luptă.

Astfel, Zelensky a propus un acord cu Statele Unite și Uniunea Europeană care să permită investiții comune și utilizarea resurselor naturale ale Ucrainei, despre care președintele spune că valorează trilioane de dolari.

„Acestea includ în special uraniu, titan, litiu, grafit și alte resurse de valoare strategică care vor întări Rusia și aliații săi, sau Ucraina și lumea democratică în competiția globală”, a spus el.

Prin urmare, nu este o coincidență că senatorul republican al SUA Lindsey Graham a declarat în iunie anul trecut că „Ucraina se bazează pe minerale critice în valoare de 10-12 trilioane.

Ar putea fi cea mai bogată țară din Europa. Nu vreau ca acea bogăție și resurse să ajungă la Putin să fie împărțite cu China”, dezvăluind astfel indirect unul dintre motivele reale ale sprijinului necondiționat al Occidentului pentru Kiev.

Ultimul subiect al planului, în cele din urmă, valorifică capacitatea Ucrainei de a consolida NATO după război, înlocuind unele dintre forțele americane staționate în Europa.

Având în vedere progresul războiului, Zelensky însuși știe bine că nu toți aliații ar putea fi de acord cu planul: „Auzim cuvântul „negocieri” de la parteneri și cuvântul „dreptate” mult mai rar. Ucraina este deschisă la diplomație, dar trebuie să fie o diplomație sinceră”, a spus el

Potrivit săptămânalului german Die Zeit, care citează surse guvernamentale, cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat disponibilitatea de a vorbi telefonic cu președintele rus Vladimir Putin, în vederea G20 din noiembrie în Brazilia, dar vestea nu a fost confirmată.

Cu toate acestea, vorbind în Bundestag, cancelarul a susținut necesitatea organizării unei conferințe de pace asupra Ucrainei, cu participarea Rusiei.

Pare greu, de altfel, să forțezi predarea unui adversar care înaintează pe câmpul de luptă: în regiunea Donețk, de fapt, a căzut cetatea Ugledar (Vuhledar pentru ucraineni), care rezistase timp de doi ani asalturilor rusești, în timp ce în nord, forțele moscovite înaintează în regiunile Lugansk și Harkov, unde rușii continuă să apese pe Kupiask și să-i alunge pe ucraineni de pe malul estic al râului Oskol.

Lucrurile nu stau mai bine în regiunea rusă Kursk, unde trupele ucrainene pierd teren.

La rândul său, Moscova a criticat dur planul ucrainean ca fiind un dictat al SUA.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, planul dezvăluie dorința Washingtonului de a folosi Kievul împotriva Rusiei „până la ultimul ucrainean”.

Peskov a adăugat că un plan de pace real ar putea exista doar dacă Kievul „recunoaște inutilitatea politicilor sale actuale, acceptă necesitatea unei abordări mai realiste și înțelege cauzele care au dus la conflictul în curs”.

Planul victoriei va fi discutat de miniștrii apărării NATO săptămâna aceasta la Bruxelles.

Sursa: https://www.lindipendente.online/2024/10/18/il-nuovo-piano-per-la-vittoria-che-secondo-zelensky-costringera-la-russia-alla-resa/

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).