„The lockdown files” este numele dat anchetei efectuate de ziarul britanic The Telegraph care a scos la iveală o masă gigantică de mesaje, peste 100.000 de mesaje WhatsApp, trimise între miniștri, oficiali și oameni de știință care arată modul în care guvernul a folosit tactici de intimidare pentru a forța respectarea și trecerea restricțiilor pandemice, în ciuda datelor științifice care sugerează contrariul.
Multe dintre conținuturile dezvăluite publicului se referă la mesajele de îngrijorare dintre Matt Hancock, secretarul de stat pentru sănătate și asistență socială din 2018 până în 2021, alți oficiali guvernamentali britanici și oameni de știință.
„Să-i sperie pe toată lumea de moarte cu noua tulpină” este conținutul unuia dintre mesajele trimise de Hancock la sfârșitul anului 2020, a cărui intenție a fost să impună blocări și restricții.
Ca și în cazul italian, discuțiile scurse în Marea Britanie evidențiază că, spre deosebire de ceea ce a fost relatat public de guvern și mass-media dominantă, deciziile politicienilor s-au bazat mai mult pe oportunitatea politică decât pe ceea ce a reieșit din observarea științifică a fenomenului.
În primele luni ale urgenței pandemice, într-un grup WhatsApp conceput pentru comunicarea rapidă între guvern și Departamentul Sănătății, care l-a inclus pe Chris Whitty, medic șef, Patrick Vallance, consilier științific șef, și Dominic Cummings, șeful politicii din Downing Street, s-a discutat despre cum să răspândească afirmațiile că vaccinul va fi dezvoltat în câteva săptămâni.
După aceea, consilierii de presă din Downing Street s-au întrebat cum să explice cel mai bine populației scenariile cele mai defavorabile care ar putea avea loc, inclusiv estimări care depășeau 800.000 de victime, în timp ce se pregăteau să publice planul de acțiune al lui Hancock, apoi au diseminat informații preliminare unui grup select de redactori de ziare naționale și jurnaliști de specialitate.
A fost prima repetiție a unui spectacol care avea să devină familiar în curând tuturor, completată cu o conferință de presă atent coregrafiată, cu prim-ministrul pe podium flancat de experți științifici.
În Downing Street și Departamentul de Sănătate, nerăbdători să păstreze controlul asupra narațiunii, ei s-au îngrijorat de faptul că Boris Johnson a fost prea precaut în a impune restricții și au dezbătut cum să facă ca să-l determine să-și schimbe ideea.
Lăsarea virusului, acum în circulație, să-și urmeze cursul nu a fost niciodată o idee fulgerată și luată în considerare de mintea lui Hancock.
Când Vallance s-a temut public de posibilitatea unei abordări contrare celei a lui Hancock, acesta din urmă a fost literalmente furios pe Vallance.
În iunie 2020, în timp ce Marea Britanie ieșea din primul blocaj din cauza Covid-19, Hancock și Patrick Vallance păreau încântați că mass-media nu a publicat un studiu privind răspândirea virusului care contravine deciziilor lor politice, în timp ce au făcut publice unul pe care îl așteptau zilele sumbre!
„Dacă vrem ca oamenii să se comporte bine, poate că nu este un lucru rău”, i-a spus Hancock lui Sir Patrick, care a fost de acord și a răspuns:
„Extrage interpretarea lor mizerabilă și dă-o publicului”.
Simon Case, secretarul de cabinet, în ianuarie 2021, într-o conversație de grup despre narațiunea politică care trebuie urmată, a susținut că „factorul frică” ar fi fost „vital” pentru a duce mai departe politicile restrictive.
Case și Hancock au discutat apoi ce măsuri suplimentare ar fi eficiente în scopul intimidării psihologice asupra populației, inclusiv obligația de a purta măști „în toate mediile din afara casei”.
Pentru Case, manipularea efectuată cu “frica” a fost esențială pentru „creșterea conformității”.
Într-o conversație cu un oficial public, Damon Poole, consilierul mass-media al lui Hancock, a spus că nepublicarea datelor ar putea fi în avantajul lor, deoarece:
„ajută narațiunea care spune că lucrurile stau cu adevărat rău”.
Hancock, pentru a continua să mențină restricțiile și blocajele, a spus:
„Să speriem pe toată lumea cu noua tulpină”.
Mesajele WhatsApp publicate de The Telegraph arată că, încă din noiembrie 2020, o propunere de înlocuire a izolării individuale de 14 zile cu una de 5 zile a fost discutată și sugerată de directorul medical Chris Whitty.
În loc să urmeze sfatul profesorului Whitty, Hancock a respins ideea pe singurul motiv că o astfel de acțiune ar „însemna că ne-am înșelat”.
Deci, o decizie caracterizată de simpla comoditate politică, fără nici o motivație științifică așa cum a repetat clasa politică de mai multe ori.
Într-adevăr, Hancock a susținut întotdeauna că a fost „ghidat de știință” atunci când a luat decizii politice care restricționau libertatea oamenilor de a-și desfășura viața de zi cu zi.
Într-adevăr, în memoriile sale Pandemic Diaries, Hancock a scris că:
„a încercat să facă tot posibilul ca să reducă perioadele de izolare pentru persoanele care erau testate negativ folosind truse de flux lateral”.
Până în momentul în care autoizolarea a fost abandonată complet, în februarie 2022, peste 20 de milioane de persoane se aflau sub restricția individuală a dispozitivului de carantină.
Pe scurt, în Marea Britanie, ca și în Italia, și cu siguranță nu putem decât să ne îndoim de orice altă țară, știința a fost deformată și folosită de politică pentru a justifica restricțiile asupra libertăților individuale, încălcarea drepturilor omului și a drepturilor sociale, care au adus și o lovitură gravă economiei, și care nu avea nimic de-a face cu realitatea, ci mai degrabă cu oportunitatea politică!
Nu cred că noi cei din redacție mai are rost să adăugăm ceva la acest articol, decât că din nou, am avut dreptate!
Sursa: lindependente.online
Alte surse:
https://www.telegraph.co.uk/news/lockdown-files/
https://www.telegraph.co.uk/news/2023/03/07/messages-reveal-how-britain-plunged-lockdown/
https://www.telegraph.co.uk/news/2023/03/04/project-fear-covid-lockdown-files-matt-hancock-whatsapp/
Comentarii